Над 40% от жителите на Земята посрещат 2021 г. с оптимизъм

Над 40% от жителите на Земята посрещат 2021 г. с оптимизъм


Почти половината (43%) от жителите на планетата са оптимистично настроени относно новата 2021 година, а други 26% от хората не очакват значителнпромени. Песимистично или затруднени да отговорят са съответно 24% и 7 процента. Това показват резултатите от глобалното изследване „Индекс на щастието“, проведенено от Gallup International в 41 страни.

Най-оптимистично настроените страни през 2020 година са били хората в Нигерия , Индонезия и Азербайджан. Великобритания, за първи път от много време, показва ръст при оптимистично настроените британци. Сред лидерите по високо ниво на оптимизъм са също така САЩ, Финляндия, Киргизия и Индия. 

Страните с най-песимистично настроените жители спрямо настъпващата нова година са Италия и Хонконг. Но през 2020 г. към тях се присъединява и България. Песимистични са настроенията ив  Полша и Чехия. В тази група са още Тайланд, Сърбия, Южна Корея, Турция и Русия. При това сред руснаците почти половината (45%) не очакват значителни изменения през 2021 година, а други 16% са настроени оптимистично.

Както отбелязват изследователите, поляризацията в „индекса на щастието“ няма  взаимовръзка с нивото на дохода на човек от населението. Независимо от ръста на индекса, очевидна е поляризацията на страните по нивото на оптимизъм. Развиващите се страни традиционно вярват, че настъпващата година ще им донесе повече позитиви, а мног развити държави в Европа, сблъскали се тази пролет с коронавирусната пандемия и със сериозни ограничителни мерки в тази връзка, не виждат поводи за оптимизам.

Gallup International в рамките на ежегодно глобално изследване „Краят на годината“ задава традиционния въпрос за очакванията през настъпващата година: каква ще бъде тя – добра, лоша или като изминалата. През ноември-декември на въпросите са отговорили над 38 хил. чевека в 41 страни по целия свят.

Още по темата