Ето кога ще вдигнат мерките срещу ковид-19

Ето кога ще вдигнат мерките срещу ковид-19

„Искаме българските граждани да бъдат здрави, за да могат здрави да посрещнат ваксината, да постигнем колективния имунитет и да преборим това заболяване”, заяви на брифинг днес здравният министър Костадин Ангелов. Той подчерта, че през последните две седмици се наблюдава трайна тенденция на намаляване на броя на новозаразените от ковид-19 и на увеличаване на излекуваните в България.
„Ще се опитаме да дадем всички възможни аргументи, за да убедим българските граждани в ползата от ваксинацията. Министерството на здравеопазването няма да се превръща в дистрибутор и да рекламира която и да било ваксина – производителите трябва да правят това”, каза още проф. Ангелов.
Промяна в мерките може да има след изтичането на една пълна работна седмица, защото по време на празниците данните се изкривяват от по-малкото изследвания и от това, че хората отиват до болниците само в краен случай, посочи от своя страна главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Целта е броят на новите случаи на ковид-19 да намалее трайно под 200 на 100 хил. души. В момента в България вече няма област със заболеваемост над 600 на 100 хил. души.
Кунчев отчете, че по брой на новозаразените от ковид-19 през последните две седмици България се намира на 24 място в ЕС.
По отношение на смъртността от коронавирусната инфекция страната ни е на трето място в Европа и на първо място на Балканския полуостров.
С най-висока заболеваемост от ковид-19 през последните две седмици са областите Варна и Сливен.
Доц. Кунчев подчерта, че се очаква на 6 януари Европейската агенция по лекарствата да одобри и ваксината на „Модерна”. Ако това се случи, ще има възможност за имунизация на повече хора.
Началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че въпреки изкривяването на данните по време на празниците има безспорен спад на новозаразените от коронавирусната инфекция и натискът върху софийските болници е намалял. През последните дни се приемат с 40-50% по-малко пациенти с дихателна недостатъчност заради ковид-19.
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев защити отварянето на яслите, детските градини и училищата за учениците до 4 клас на 4 януари. Същевременно той подчерта, че обстановката ще се следи непрекъснато. Настоящите мерките продължават да действат до 31 януари, като ще се проявява гъвкавост спрямо актуалната ситуация в България.
В началото на брифинга здравният министър благодари на медицинските сестра и акушерките и връчи почетен знак на най-възрастната работеща медицинска сестра в България, Ценка Досева./Вести БГ

Още по темата