Задава се инфарктна нощ за властта, Коалиционният съвет се събра, но не се разбра

Задава се инфарктна нощ за властта, Коалиционният съвет се събра, но не се разбра

Коалиционният съвет между ГЕРБ и Обединени патриоти все пак днес е провел среща, но отново не е било постигнато съгласие около текстовете на проекта за нова Конституция. ВМРО все още държат на своите предложения, не мислят да дадат заден и да подпишат проекта, като така осигурят нужните 120 гласа, пише в. Монитор. Първоначално трябваше да има само среща на малката – патриотичната коалиция – между ВМРО и НФСБ. В крайна сметка обаче е имало и разговор между премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, лидера на ВМРО Красимир Каракачанов и на НФСБ Валери Симеонов.
БЛИЦ припомня, че по-рано днес Каракачанов отрече твърденията, че е приел тезата на Борисов, че няма нужда да се променя внесения проект, а всякакво допълнително дописване на проекта може да бъде направено на по-късен етап, от самото ВНС например. По думите му няма как юридически да се допълва текст, след като вече е внесен с подписи. Даде да се разбере, че до утре сутринта има време и ще положат подписи едва, ако ГЕРБ се съгласят да включат техните предложения в проекта, преди да бъде внесен.
Така към момента ГЕРБ все още има сигурни само 104 гласа, но не и тези 12 от ВМРО. Разговорите с „Воля“, които има също 12 депутати, са насрочени за сряда сутринта преди старта на новата сесия. Дори и да си осигурят подписите на народните избраници на Веселин Марешки, от ГЕРБ ще има 116 гласа и ще са нужни още 4. Междувременно от ВМРО изпратиха и официално опровержение от името на Каракачанов. „Няма промяна в позицията ни. ВМРО няма да подпише проекта за Конституция на ГЕРБ“, коментира Каракачанов.
Той категорично заявява, че появилите се публикации, че ВМРО ще подпише проекта за Конституция без никакви условия, са „спекулативни“ и не отговарят на истината. От партията допълват, че ВМРО продължава да настоява в проекта да залегнат и предложените от Каракачанов шест точки: образователен ценз, задължително гласуване, гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин, връщане на наборната служба, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена, президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие.
Без в проекта за Конституция да бъдат вписани и предложенията на ВМРО, депутатите ни няма да положат подписите си, категоричен е Каракачанов. В крайна сметка от ВМРО поясниха, че разговорите продължават. Същевременно стана ясно, че тече нова среща, но този път в кабинета на шефката на НС Цвета Караянчева, където контактните екипи на ГЕРБ и ОП водят разговори./БЛИЦ

Още по темата