Фандъкова ще проверява сгради и имоти в природен парк „Витоша“

Фандъкова ще проверява сгради и имоти в природен парк „Витоша“


„По възлагане от Върховна административна прокуратура от днес започваме проверки на всички сгради и имоти, намиращи се в природен парк „Витоша“ от страната на хижа „Алеко“. По този повод днес проведохме среща с главния прокурор г-н Иван Гешев и началника на ДНСК арх. Иван Несторов“. Това съобщи във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова.

Миналата седмица Столичната община започна проверка на хотел „Аглика“ и други постройки, попадащи в имота на територията на парк „Витоша“, припомни кметът.

По указания от главния архитект на София Здравко Здравков в момента за вила „Аглика“ и обектите около нея се извършва подробно геодезическо заснемане от Географска информационна система – София и е изискана цялата налична документация за сградите от собственика, както и копия от лесоустройствените проекти, специализираните планове и данни за строежите от дирекция на природен парк „Витоша“.

„При установяване на незаконно строителство или незаконно поставени огради и съоръжения, ще се предприемат действия по премахването им“, подчертава градоначалникът.

На 23 юни Върховната административна прокуратура сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол да извърши незабавна проверка, на място и по документи, на строеж на вила „Аглика“.

Вилата е собственост на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, но е построена за социалистическия лидер Тодор Живков. Към момента имотът е запориран.

Държавното обвинение съобщи, че ВАП е образувала преписка след като от Специализираната прокуратура е изпратено писмо, че по време на разследване е установено, че на вила „Аглика“ са извършени ненужни преустройства. 

От ДНСК се изисква да провери поотделно и комплексно строителния  процес по евентуално извършвани преустройства. Следва да се проведат огледи на място като се изискат и всички относими данни, включително статут на терена, право на собственост или на строеж, влезли в сила кадастрални, общи и подробни устройствени планове. По време на проверката е необходимо да се проследи целия инвестиционен процес, включващ всички компоненти и законови изисквания, съответствие на разрешението за строеж с изискванията на нормативните актове, както и допуснати ли са нарушения.

През януари, когато започна разследването срещу Васил Божков, МВР иззе картини и скулптури от вилата. Тогава от съобщението на вътрешното министерство се разбра, че са иззети „множество картини, които имат белези на движими културни ценности“.

МВР разпространи и снимки от прибирането на картини и пластика от вила „Аглика“. На снимките се видя пластика с череп с пеперуди на прочутия британски художник Деймиън Хърст, пластики на Тодор Цонев, две маски в рамки на Вежди Рашидов, картини на Майстора, Димитър Казаков – Нерон, Емил Стойчев, Андрей Даниел, Петринел Гочев, Христо Стефанов.

„Аглика“ е бившата ловна хижа на Тодор Живков, обитавана от тоталитарния лидер от 1968 г. до 1973 година.

От кадрите се видя, че е запазена в автентичния ѝ вид.

Още по темата