Американският филм „Номадландия“ спечели „Златен лъв“ на фестивала във Венеция

Американският филм „Номадландия“ спечели „Златен лъв“ на фестивала във Венеция


Американският филм „Номадландия“ е големият победител на 77-я кинофестивал във Венеция. Журито, председателствано от австралийската актриса Кейт Бланшет, го отличи с наградата „Златен лъв“, съобщават световните агенции.

Филмът е заснет от Клоу Чжао – 38-годишна американка от китайски произход, и тя е първата жена, спечелила тази награда след София Копола през 2010 година. Тя стана известна с „Ездачът“ (The Rider). Това отличие може да я постави и сред номинираните на „Оскар“. „Номадландия“ бе една от малкото американски кинопродукции в това издание на венецианския кинофестивал насред пандемията от Covid-19. Тази лента разказва за живеещите в каравани, които се прехранват с непостоянна работа. Те се събират по пътя, който избират случайно, или в социалните мрежи (#vanlife). Двукратната носителка на награда „Оскар“ Франсиз Макдорманд играе главната роля. 

Клоуи Чжао не присъства на церемонията по награждаването заради пандемията от  коронавирус, която попречи и на много други  кинозвезди да пристигнат във Венеция.

Голямата награда на журито взе мексиканецът Мишел Франко за трилъра „Нов ред“.

Наградата „Сребърен лъв“ за най-добър режисьор отиде при Киоши Куросава за японската историческа драма „Съпруга на шпионин“.

За най-добър сценарист беше отличен индиецът Чайтания Тамхане за „Ученикът“, на който той е и режисьор.

Андрей Кончаловски спечели Специалната награда на журито за филма „Скъпи другари“.

Награзата за мъжка роля получи италианецът Пиерфранческо Фавино за изпълнението си в „Отче наш“ на Клаудио Ноче, а за най-добра женска роля бе наградена британската актриса Ванеса Кърби за „“Парчета от жена“ на Корнел Мундруцо.

Наградата „Марчело Мастрояни“ за най-добър дебют беше присъдена на иранеца Рухола Замани за ролята му в „Деца на слънцето“ на Маджид Маджиди.

Венецианският кинофестивал е първият, който се проведе след настъпването на пандемията от новия коронавирус и наложените карантини.

 

„Златен лъв“ 

(на италиански: Leone d’Oro) е най-високото отличие, което се връчва на филма победител в конкурсната програма на Венецианския филмов фестивал (Mostra d’Arte Cinematografica), провеждан ежегодно във Венеция като част от Венецианското биенале.

Наградата е въведена под това име през 1949 година, заменяйки връчваната през предходните три години Голяма международна награда на Венеция. от организационен комитет. 

През 1969 година е въведена и Почетна награда „Златен лъв“, давана на хора с голям цялостен принос към киното. Наградата носи името си от крилатия лъв на свети Марк, символ на Венецианската република.

Още по темата