Гешев: Премиерът три пъти e давал обяснения пред разследващи органи

Гешев: Премиерът три пъти e давал обяснения пред разследващи органи

Повече от три часа продължи изслушването на главния прокурор в правната комисия на парламента. Иван Гешев представи доклад за дейността на прокуратурата през последните 8 месеца и отговори на въпросите на депутатите.
Той посочи, че не се притеснява от нищо, въпреки атаките срещу прокуратурата. Гешев бе категоричен, че всеки прокурор може да разследва главния.
В отговор на въпрос главният прокурор посочи, че премиерът Борисов три пъти се е явявал пред разследващи органи за обяснения – за имоти в Испания, за аудио записи и снимки.
„Става въпрос за три различни казуса, в две различни прокуратури, с трима или повече наблюдаващи прокурори. Това е, което ми е известно. Аз очаквах да ми бъдат задавани въпроси, касаещи цялостна дейност на прокуратурата“, каза Гешев.
Той припомни, че министър-председателят е дал изявление, когато му е било снето обяснение, за имоти в Испания. „Не знам защо след два месеца това пак стана новина. Явно се забрави вече“, добави главният прокурор.
„Това, което ще кажа, че по другите две досъдебни производства и проверки в Специализираната прокуратура, касаещи аудио и снимки, на министър-председателят са му снети обяснения. Т.е. три пъти се е явявал пред съответните разследващи органи, нямам представа, може би прокурор. Ако трябва ще му бъдат снети още 20. Ние нямаме притеснения. Ако имахме притеснения, нямаше да привлечем към наказателна отговорност действащ министър или зам.-министър“, категоричен бе той.
„Никоя полиция няма да изтърпи толкова бой! Никоя полиция в Европа няма да изтърпи това, което изтърпяха на 2 септември българските служители на МВР“, каза още главният прокурор Иван Гешев.
Отговорът му бе на въпрос, зададен от соцдепутата Крум Зарков за полицейското насилие срещу протестиращи.
Гешев посъветва Зарков, като възпитаник на Сорбоната, да провери как действаха там органите на реда срещу „жълтите жилетки“.
„Така че аз поздравявам българските полицаи, че те перфектно защитиха български граждани да не пострадат и защитиха български институции“, категорично застана зад действията на МВР Гешев.
„А иначе българските граждани имат право да си протестират, както си преценят, независимо дали са криминално проявени, или не са“, добави той.
В отговор на БСП той коментира и доклада за върховенството на закона, като заяви, че битува един „изграден мит“ в европейските институции по адрес на прокуратурата. Той констатира, че е се изгражда „превратна представа“ за фигурата на главния прокурор у нас.
„Факт е, че се изгражда такова виждане в редица европейски институции
„Аз съм готов да участвам във всякакви формати и решаването на този проблем, ако въобще е налице този проблем“, каза за върховенството на закона Гешев.
„Аз виждам, че сме в предизборна ситуация, прокуратурата и главният прокурор няма да участват в този процес“, категоричен беше той.
„Аз нямам никакви притеснения за създаване на различни фигури за контрол и разследване. Тук политическата цел не е разследване на главния прокурор, а отстраняване“, категоричен беше главният прокурор.
Той припомни, че е написал подробно отговорите си до въпросната комисия в ЕП, автор на доклада – LIBE, сред които и от коя партия са най-много от разследваните политици, като посочи, че това е ГЕРБ.
„Ние списъци на политици не правим“, отсече Иван Гешев от името на прокуратурата.
„Повечето лица по делата с висок обществен интерес са представители на най-голямата управляваща партия и това е логичен факт поради общата тенденция, че голямата част от съответните лица на високи държавни постове и кметовете преобладават членове на тази партия, в това няма нищо по-логично“, обясни главният прокурор.
А в отговор на въпрос за поисканото узаконяване на забранената у нас ОМО „Илинден“ в резолюцията на ЕП, главният прокурор напомни, че тази организация е незаконна у нас и просто трябва да си спазваме Конституцията и законите на страната. „Родоотстъпници в България винаги е имало“, заключи Гешев.
Междувременно, насред изслушването на главния прокурор, млад мъж устрои провокация с банкноти от по 500 евро, които хвърли, докато го отвеждаха. Провокаторът имаше бадж с надпис „преса“, което означава, че е влязъл вероятно с временен пропуск в парламента и се е представил като репортер от „НеНовините“. Гешев отбеляза, че поне не е бил допуснат да влезе с пистолет.
Той посочи, че българският главен прокурор разполага с много по-малко правомощия от някои в Европа. Гешев подчерта, че всеки прокурор може да го разследва.
„Аз нямам притеснение за разследване. Може да го направи всеки прокурор. Това, че никой не може да го направи, е пропагандна теза. Това значи, че никой от 1500 прокурара няма достатъчно смелост. Това е все едно всички народни представители да са на едно мнение, вие сте 200 и нещо, а ние – 1500.“, направи паралел Гешев.
„С удоволствие бих се чувствал на мястото на френския главен прокурор, но в България ситуацията е доста по-различна, законодателството в България и политическата система са различни. Това, че определени политици, журналисти и подсъдими имат определени чувства към главния прокурор, аз не мога да влияя“, каза още Иван Гешев./Dariknews.bg

Още по темата