Здравният министър: България е на осмо място в ЕС по смъртност от COVID-19

Здравният министър: България е на осмо място в ЕС по смъртност от COVID-19

Страната ни е на 8-мо място в ЕС по смъртност от COVID-19. Това съобщи по време на брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър Костадин Ангелов.
По думите на държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев смъртността постепенно спада.
За периода от 24 септември до 30 септември броят на заразените се е увеличил с 1550, докато увеличението на броя на излекуваните е 767.
Със 110 пък е нараснал общият брой на хоспитализираните пациенти, а на настанените в интензивни отделения – с 15, съобщи още здравният ни министър.
Към настоящия момент за страната са определени 8 415 болнични легла за пациенти с коронавирус.
10,5 % от капацитета им е запълнен. Според Ангелов има риск за здравната система заради недостатъчния брой на медици у нас.
Каква е ситуацията в училищата и детските градини.
От началото на учебната година към 30 септември заболелите деца в детски градини са 12, учениците – 117, учители в детски градини – 17, учители в училища – 72, непедагогически персонал в градините – 49, непедагогически персонал в училищата – 20.
Под карантина са 4043 ученици и 116 учители.
Броят на заболелите деца и ученици е по-нисък или близък до средния брой в обществото, стана ясно още на брифинга.
Председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски подчерта, че най-ефективният начин за предпазване е носенето на маски.
„Това са елементарни неща, от които не се умира. Маската трябва да се носи правилно и задължително в затворени помещения“, заяви той.
Общо 96 военни са заразени, включително лекари и медицински сестри от ВМА. Има инфектирани и 10 курсанта, допълни още той по време на брифинга на Щаба.
По думите на държавния главен инспектор доц. Кунчев се наблюдава тенденция за постепенно повишаване на заболеваемостта.
„При настъпваща втора вълна в Европа и повишение при нас, няма начин да отменим извънредната епидемична обстановка“, категоричен бе той.
По думите му изходът от заболяването зависи от това кога пациентът постъпва в болница, както и от възрастта му и придружаващите заболявания.
„Трябва да свикнем да живеем с вируса и да спазваме мерките“, подчерта още здравният министър.
Той призова за дистанция, спазване на хигиена и носене на маски.
„Ще следим за спазването на тези правила и ще налагаме санкции“, поясни Ангелов./Вести БГ

Още по темата