Издаването на направления за PCR тестове вероятно няма да започне от 1-ви ноември

Издаването на направления за PCR тестове вероятно няма да започне от 1-ви ноември


Доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, изрази съмнение, че от 1-ви ноември джипитата ще могат да започнат да издават направленията за PCR тестовете. Причината е в настояването на личните лекари това да става по електронен път – нещо, което все още не е готово да стартира.

„Ако направлението е на хартия, това означава всички хора да се струпат в нашите коридори и вместо да създаваме противоепидемична обстановка, ще се получи обратното“, посочи доц. Киров пред БНР.

„Опитваме се да правим рационални неща, без да вдигаме излишен шум, за да не създаваме паника сред хората. Затова трябва, първо, да се мисли и след това да се обявява каквото и да е, след като е преценено много добре“, подчерта още той. 

Доц. Любомир Киров допълни, че носенето на маска на открито няма никаква медицинска логика. „В закритите обществени места трябва да се носят. И контролът да бъде много сериозен… Като граждани трябва да направим това, което зависи от нас и то не е толкова много. Да си сложим маска на закрито обществено място“, посочи той.

По думите му има необходимост да се помисли какво се случва и при личните лекари. „Има много заразени сред нашите колеги. Нека приемем вече, че първата линия е абстрактно понятие. Всички вече са на първа линия. Всеки трябва да направи, каквото може, включително и българските граждани, за да може това, което се случва, да се ограничи“, каза още доц. Любомир Киров.

Още по темата