Г-7 ще търси бърз отговор срещу руската пропаганда

Г-7 ще търси бърз отговор срещу руската пропаганда


Г-7 ще разгледа предложение за създаване на механизъм за бърз отговор за противодействие на руската „пропаганда“ и дезинформация, каза британският външен министър Доминик Рааб, цитиран от Ройтерс.

Великобритания, която е председател на Г-7 тази година, иска групата на седемте най-богати държави да осигури „механизъм за бърз отпор“ срещу руската дезинформация, заяви Рааб.

„За да можем, когато видим да се разпространяват тези лъжи и пропаганда или фалшиви новини, не само по отделно, но заедно да дадем отпор и честно да представим истината пред хората в тази страна, но също в Русия, Китай или по света“, каза той.

Русия отрича да се намесва извън нейните граници и казва, че Западът е обхванат от антируска истерия. Китай казва, че Западът е побойник и че неговите лидери имат пост-имперско мислене, което ги кара да се чувстват способни да действат като глобални полицаи.

Великобритания определи Русия като най-голямата заплаха за нейната сигурност, въпреки че разглежда Китай като най-голямото си дългосрочно предизвикателство във военно, икономическо и технологично отношение.

Рааб ще се срещне с американския държавен секретар Антъни Блинкен в понеделник.

Още по темата