ЕП отхвърли обвинения срещу България в доклада за Македония

ЕП отхвърли обвинения срещу България в доклада за Македония


Евродепутатите отхвърлиха поправката в доклада за Северна Македония, в която представители на българското правителство бяха обвинени в „провокативни изявления по исторически въпроси“, засягащи Скопие, и бяха призовани „да се въздържат от подобни изявления въпреки продължаващата предизборна кампания в България“.

Поправката бе отхвърлена с 353 гласа, подкрепиха я 232-ма, а 97 се въздържаха.

Самият доклад ще се гласува довечера.

По-рано еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи призова Северна Македония и България да намерят решение на двустранния спор.

Пред пленарната зала на Европейския парламент той заяви:

„В този повратен момент насърчавам Скопие и София да удвоят усилията си за намиране на взаимно приемливо решение на висящите двустранни въпроси“, заяви той пред пленарната зала на Европейския парламент и отправи апел към двете страни да действат конструктивно и да се въздържат от изявления или действия, които биха могли да подкопаят по-широките интереси на ЕС.

В Северна Македония все още се дискриминира всеки, който се обяви за българин, заяви евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев.

„Колеги социалисти и от зелените, моля, събудете се и си отворете очите“ – така Ковачев се обърна към евродепутатите от двете групи, чиито представители внесоха поправка срещу поведението на българското правителство.

Преди това докладчикът за Република Северна Македония (РСМ) в Европейския парламент Илхан Кючюк изрази надежда, че страната ще възобнови конструктивния диалог с България. Пред пленарната зала той подчерта, че се нуждаем от повече мостове, които да ни свързват вместо от стени, които да ни разделят.

„Когато едно доверие е нарушено, то безспорно трябва да бъде възстановено. И най-добрият начин за това е да се върнем към устоите на договора. Само той ще ни даде възможност да начертаем пътната карта на региона, който неминуемо е свързан с интеграцията на всички страни в Европейския съюз“, каза Кючюк, цитиран от БНР.

„От това ще спечели регионалното сътрудничество, от това ще спечелят добросъседските отношения, от това ще спечели и целият Европейски съюз“, добави той.

В момента евродепутатите обсъждат докладите за напредъка по пътя към ЕС на Сърбия, Косово, Албания и Северна Македония. Гласуването по тях се очаква днес.

Още по темата