Планът за икономическо възстановяване на Франция предвижда 400 млн. евро за ядрената индустрия

Планът за икономическо възстановяване на Франция предвижда 400 млн. евро за ядрената индустрия


Около 400 милиона евро ще бъдат отпуснати за ядрената индустрия на Франция и по-специално за разработване на малки модулни реактори и за изследвания в областта на управлението на радиоактивни отпадъци. 

„Ако искаме да намалим въглеродния си отпечатък, трябва да инвестираме в ядрена енергия, тъй като тя не отделя CO2“, съобщи Министерството на околната среда на Франция. В същото време, темата е фокус и на френските неправителствени организации, които изразяват загриженост по отношение на възраждането на реакторите EPR.

Като цяло, в бъдещия план за възстановяване са включени 30 милиарда евро, предвидени за екология.

Според министъра на екологичния преход Барбара Помпили, тези средства „ще дадат решаващ тласък за декарбонизацията“ на френската икономика чрез развитие на железопътен транспорт, обновяване на жилищни сгради, ограничаване на пластмасата за еднократна употреба и насърчаване на кръговата икономика.

Освен това правителството е отпуснало €100 милиарда за противодействие на опустошителното въздействие на коронавируса в момент, когато броят на дневните инфекции във Франция отново нараства, отбелязва AFP. Сумата е четири пъти по-голяма от тази, която Франция похарчи преди повече от десетилетие за справяне със световната финансова криза, и представлява една трета от типичния годишен бюджет, заяви министър-председателят Жан Кастекс преди стартирането на програмата.

Освен това увеличението на френския бюджет е отделно от плана на Европейския съюз за €750 милиарда, договорен след ожесточени преговори през юли.

Още по темата