„Българско лято“ ще бъде вписна в регистъра на политическите партии

„Българско лято“ ще бъде вписна в регистъра на политическите партии


Върховният касационен съд потвърди решението на Софийския градски съд за вписване на „Гражданска платформа Българско лято“ в регистъра на политическите партии. Решението за регистрацията на формацията на намиращия се в Дубай бизнесмен Васил Божков е окончателно.

Решението излиза ден, след като върховните съдии изслушаха възраженията на прокуратурата  срещу регистрацията на „Българско лято“ заради съмнения имало ли е наистина учредително събрание и заради съвпадение на партийното лого с това на енергийна напитка.

Според окончателното съдебна решение нотариално заверени декларации на учредителите доказват, че събрание, макар и онлайн, е проведено, а по отношение на партийните символи законът забранява само в тях да се използват държавни и религиозни знаци или изображения, накърняващи общочовешките ценности, или противоречащи на добрите нрави, пишат в мотивите си върховните съдии.

Предстои формацията на разследвания за 19 престъпления Васил Божков да бъде вписана в регистъра на политическите партии, но заради забавената заради прокурорския протест процедура „Българско лято“ ще участва на изборите с регистрацията на друга партия.

Междувременно днес от Спецпрокуратурата обявиха, че за разследването срещу хазартния бос се ползват и инструментите на международна правна помощ. Повод за съобщението е видео, публикувано от „Биволъ“, показващо имоти, собственост според сайта на  Васил Божков, намиращи се на знакови места в Париж.

Преди дни стана ясно, че избягалият от България в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков ще води листата на „Българско национално обединение“ в столичния 25-и избирателен район. Там той ще мери сили с лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на БСП Корнелия Нинова, както и срещу Христо Иванов от „Демократична България“. В същия район е и устатият адвокат Николай Хазжигенов от „Изправи се! Мутри вън!“

Още по темата