С икони на Богородица и Свети Георги Победоносец в Карлово изпратиха 42 – я контингент за Афганистан/ВИДЕО/

С икони на Богородица и Свети Георги Победоносец в Карлово изпратиха 42 – я контингент за Афганистан/ВИДЕО/

С тържествен ритуал в Карлово изпратиха 42 – я български военен контингент, определен за участие в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан. Строят на военнослужещите прие началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Контингентът е в състав до 120 военнослужещи и със структура Национален елемент, рота за охрана и щабни офицери. По думите му по време на мисията българските военни ще изпълняват задачи, свързани основно с охраната на част от вътрешния периметър на база „Летище Баграм“, ще дават дежурства в базовия оперативен център, ще изпълняват функции в щаба на мисията.
„Обстановката в Афганистан е сложна, вътрешноафганистанският диалог върви трудно. Подходът на НАТО е, че съюзните сили ще се изтеглят тогава, когато условията позволят. В момента тече комплексна оценка на обстановката в Афганистан и предстои да се вземе политическо решение, каза в приветствието си адмирал Емил Ефтимов. Аз съм горд като началник на отбраната относно подготовката, която контингентът проведе, каза още той, като пожела завръщането на контингента да бъде в пълен състав. Адмиралът подари на контингента икона на Свети Георги Победоносец с пожелание светецът-воин пвинаги да води военните напред и нагоре.
Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов пожела успешна мисияи след месеца всички да се завърнат живи и здрави. Той припомни заветите на Левски и подари икона на Божията майка Света Богородица, за да пази и закриля всички, които заминават.
Подготовката на контингента започна през декември 2020 г. и се проведе във военно формирование 34840 – Карлово и на Учебен център „Марино поле”. 42-ият контингент беше сертифициран на 25 февруари 2021 г. с оценка „Боеготов“ за изпълнение на задачи в мисията на НАТО в Афганистан. Адмирал Ефтимов обясни, че всички са ваксинирани с изключение на тези, които са изкарали заболяването. Относно предстоящите избори той каза, че в Баграм има осигурена избирателна секция, където желаещите български военнослужещи могат да гласуват на 4 април.

Още по темата