Пролетният конкурс на БНР на поправителен

Пролетният конкурс на БНР на поправителен


След като гласуването от страна на публиката за един от най-старите конкурси за българска поп и рок музика у нас – „Пролет“ на Българското национално радио, бе временно преустановено, стана ясно, че 106-те песни, подадени за него, отново ще бъдат прослушани от жури.

В специално изявление генералният директор Андон Балтаков уточнява, че проверката, която е разпоредил да се направи след сигнали за нарушения, е показала, че вътрешната организация и контролът по подготовката и реализацията на конкурса са били извършени в разрез с регламента, установените вътрешни правила и програмни норми на Българското национално радио.

Това наложило Управителният съвет да вземе решение за удължаване срока за провеждане на конкурса „Пролет“ до 30.06.2021 година. Въпреки удължения срок, добрата новина е, че вече има обявена дата за галаконцерта и той ще бъде на 21 юли 2021 година в Първо студио на БНР.

Андон Балтаков е издал заповед, с която е назначил 17 члена на селекционната комисия, които в срок до 21 май ще трябва да прослушат всички допуснати до участие песни в конкурса „Пролет“ и да ги оценят по критерии музика, текст, аранжимент и изпълнение. Те ще трябва да изберат дванадесет, които да бъдат допуснати до финалния етап на конкурса, в който именно публиката избира своя фаворит.

В случай, че две или повече песни са с равен брой точки, селекционната комисия трябва да извърши повторно гласуване и получилата най-висок резултат песен ще заеме последното място.

Досиетата на всички песни, които ще включват мненията на членовете на комисията (за публиката членовете ще останат анонимни) ще бъдат публикувани на страницата на „Пролет“ след 21 май, уточнява Балтаков.

Специалната интернет-страница за гласуване от страна на публиката ще бъде отворена на 31 май, като тогава ще започне и излъчването на предаване, посветено на песните, състезаващи се в конкурса.

Пролетният конкурс на БНР се провежда от 1970 г. насам, като основната му цел е да стимулира създаването на хубава българска поп и рок музика. Неговият първи лауреат е песента „Яворова пролет“ в изпълнение на Мими Иванова, Паша Христова и Мария Нейкова, музика и аранжимент Светозар Русинов, текст – Димитър Точев. През годините носители на голямата награда „Пролет“ са едни от най-големите ни звезди в популярната музика – Лили Иванова, Васил Найденов, Братя Аргирови, а през новото хилядолетие групи като Атлас, Д-2, БТР.

Още по темата