Александър Симов: Ако се появи партия на Кирил Петков и Асен Василев, трябва да отговори на въпроса кой я подкрепя

Александър Симов: Ако се появи партия на Кирил Петков и Асен Василев, трябва да отговори на въпроса кой я подкрепя

Не бързаме с връщането на мандата. Задържахме го достатъчно и протегнахме ръка за съгласие, но нашата покана не беше приета. Затова решихме, че задържането на мандата е безсмислено и ние ще го върнем на 7 септември, когато в Народното събрание трябва да се гледа актуализацията на бюджета. Това каза в сутрешния блок на БНТ депутатът от БСП Александър Симов.
Когато върнем мандата, президентът има право да удължи работата на парламента с ден-два, за да може да бъде приета актуализацията на бюджета. Актуализацията може да бъде приета в рамките на следващата седмица, отбеляза той.
Предстои ни една предизборна кампания, чиято основна тема ще бъде кой е виновен за стигането до нови избори. БСП не може да бъде обвинявана в това. Направихме всичко възможно България да има редовно правителство. Сега в 12 без 1 някой иска да приема закони. „Демократична България“ иска да задържим мандата, за да се разгледат промени в Закона за съдебната власт. Ако наистина искат тези промени да бъдат приети, защо не ги внесоха по-рано? Правят това искане, за да имат какво да говорят на своите избиратели. Не приемам в тази кампания някой да трие мръсните си ръце в БСП. БСП беше партията на здравия разум в тази кампания и търсеше съгласие, но срещнахме голяма доза партиен егоизъм, заяви Симов.
След следващите избори няма нищо, което да не може да се случи, което се случи и сега. Смятам, че това са избори, които никой не искал. Повечето хора искаха управление, защото виждат проблемите, които се задават, посочи социалистът.
В отговор на въпрос ще станем ли свидетели на политически проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, Александър Симов заяви: „Не мога да ви кажа, това трябва да кажат самите те. Право на всеки български гражданин е да създаде партия. Такава партия, ако се появи, трябва да отговори на въпроса кой я подкрепя и как си представя бъдещето развитие на България. Чухме как служебният премиер каза, че би подкрепил партия на Кирил Петков. Когато попитаме президента подкрепя ли това, това в никакъв случай не е атака към Румен Радев. Нормално е хората да си задават въпроси. И ще чакаме отговори. Нас не ни притеснява нищо, някои други политически сили би трябвало да са притеснени от появата на Кирил Петков и Асен Василев като политически фактори. На този етап смятам, че президентът не би се ангажирал с подобни формации“.
По думите му няма напрежение между левите избиратели и Румен Радев. Когато издигахме Румен Радев, не сме издигали някаква марионетка, той е горд президент. На тези избори Румен Радев ще търси по-широка подкрепа и това е негово право, коментира Симов.
Следващото управление ще зависи от възстановяване на диалога и от това 2-3 партии да седнат и да се разберат за своите приоритети. Те трябва да си отговорят на въпроса искат ли да демонтират модела на ГЕРБ или ще оставим това управление непроменено, каза още Александър Симов./Новини.БГ

Още по темата