Подновяват търсенето на „черната кутия“ от падналия МиГ-29

Подновяват търсенето на „черната кутия“ от падналия МиГ-29


Военноморските сили ще продължат от утре операцията по издирване на катастрофиралия изтребител МиГ-29 в Черно море, съобщават от Министерството на отбраната.

Влошените хидрометеорологични условия в района на Шабла на 14 юни наложиха временно преустановяване на дейностите по издирване на падналия във водите на Черно море МиГ-29, отбелязват от военното министерство, като допълват, че метеорологичната прогноза за 17 юни е благоприятна и операцията по издирването ще продължи от ранните утринни часове на деня с участието на минен ловец „Цибър“ и екип и оборудване на фирма „Хидроремонт“ ООД.

В четвъртък екипите ще търсят части от самолета на предварително определен район. Ако те бъдат открити, това ще послужи като изходни данни за откриване на „черната кутия“ на МиГ-29, отбелязват от Министерството на отбраната.

Два катера от ВМС също ще бъдат в готовност да се включат в издирвателните дейности. Ще продължи обследването на морското дъно в район с площ от 3,5 кв. км., определен след направения анализ за вероятното място на катастрофата.

След обследването ще се извърши класифициране на откритите цели.

Главна задача на издирването е да бъде локализирано мястото на трагичния инцидент посредством откриване на части от самолета, което да послужи за изходни данни за откриване на черната кутия на МиГ-29, посочват още от МО.

Самолетът изчезна от радарите по време на изпълнение на задача в рамките на учение „Шабла 2021“. Загина пилотът на машината майор Валентин Терзиев от авиобаза „Граф Игнатиево“.

Още по темата