Ето какво откри екипът на СЗО във фаталната изследователска лаборатория в Ухан

Ето какво откри екипът на СЗО във фаталната изследователска лаборатория в Ухан

Екипът на Световната здравна организация (СЗО), разследващ произхода на коронавируса, приключи днес посещението си в изследователска лаборатория по вирусология в китайския град Ухан, предаде Ройтерс.
Експертите са прекарали около три часа и половина в строго охранявания Ухански институт по вирусология, откъдето, според някои конспиративни теории, е започнал да се разпространява коронавирусът в края на 2019 г.
Повечето учени отхвърлят тази хипотеза, но някои твърдят, че вирусът, който първоначално е имал естествен произход, е бил използван в лабораторни експерименти с хора и е бил пренесен извън лабораторията чрез заразен неин служител.
„Много интересно. Много въпроси“, заяви след излизането от лабораторията Теа Фишер, датска експертка, която е част от екипа на СЗО, в отговор на въпрос дали екипът е открил нещо, пише „Труд“.
Някои учени призоваха Китай да разпространи информация за образците на коронавирус, които са били изучавани в уханската лаборатория, за да се прецени кой от тях най-много наподобява корона вируса САРС-Ков-2.
Световната здравна организация заяви, че посещенията на екипа й на обекти в Китай ще бъдат организирани от китайските домакини и че представителите на СЗО няма да могат да разговарят с местни жители поради ограниченията, въведени заради коронавируса.
Макар коронавирусът да се появи за първи път в Ухан, Пекин отрече, че той произхожда от Китай и заяви, че е влязъл в страната с доставки на замразена храна./БЛИЦ

Още по темата