Турция може скоро да изпита зенитните системи С-400 на черноморското крайбрежие

Турция може скоро да изпита зенитните системи С-400 на черноморското крайбрежие


Турция може в скоро време да проведе изпитания на руските зенитноракетни системи С-400 на черноморското крайбрежие, съобщава в.“Йени Акит“, цитиран от ТАСС.

Изданието помества видеокадри, от които според вестника се вижда, че част от системите за ПВО С-400 „Триумф“ се транспортират от град Самсун към окръг Синоп в северната част на страната.

Вестник „Йени акит“ свързва също прехвърлянето на С-400 със съобщението на властите за затваряне на въздушното пространство над град Синоп, което може да е разпоредено във връзка с готвените изпитания.

ТАСС не разполога с официално потвърждение на тази информация от властите в Турция.

В средата на септември турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи , че зенитноракетните системи С-400 в Турция все още не са въведени в действие, въпреки че по-рано Анкара заявяваше, че това ще стане през април 2020 г.

Русия и Турция сключиха договор през 2017 г. за доставка на руски зенитно-ракетни комплекси С-400, като първият комплект беше доставен в Турция през август 2019 г. Така Турция стана първата членка на НАТО, която купи от Русия тези системи, а решението й предизвика остра реакция от страна на САЩ и алианса като цяло, отбелязва ТАСС.

Още по темата