Радев и словенският президент обсъдиха нашето председателството на „Три морета“

Радев и словенският президент обсъдиха нашето председателството на „Три морета“


Президентът Румен Радев е обсъдил по телефона със словенския си колега Борут Пахор икономическите и социалните последствия от коронавируса, европейската перспектива на страните от Западните Балкани, както и предстоящото българско председателство на инициативата „Три морета“.  

Радев и Пахор смятат, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани е в интерес не само на региона, но и на Европейския съюз. Българският държавен глава е изразил надежда за реален напредък в рамките на политическия диалог с Република Северна Македония, който да ускори процеса на европейска интеграция на югозападната ни съседка.

Държавният глава е подчертал, че изграждането на добросъседски отношения, както и уважението на историческата истина, е най-бързият и сигурен път за пълноправното членство на Скопие в Европейския съюз.

Радев е запознал словенския си колега с приоритетите на страната ни в рамките на инициативата „Три морета“, която има за цел да насърчи транспортната, енергийна и дигитална свързаност в Източна Европа.

Официално страната ни ще поеме председателството на инициативата за регионално сътрудничество следващата седмица.

Още по темата