Отстраненият шеф на Разузнаването с остри обвинения срещу президента

Отстраненият шеф на Разузнаването с остри обвинения срещу президента

Добре дошли в Римската империя. Служебното правителство всеки ден се грижи да дава хляб, кръв и зрелища. Това заяви отстраненият от длъжност началник на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР)  Атанас Ангелов Атанасов, предаде репортер на Novini.bg.
„Основната причина за отстраняването ми дългата ръка на Кремъл, а също и координираните действия с един известен бизнесмен с много обвинения“, смята той.
„През изминалите месеци много се говори за справедливост и законност. За съжаление през последните седмици ние сме свидетели на прояви на висши форми на демагогия, популизъм, а според някои индикации и за диктатура. В момента има смесване на дейностите на различни служби. Мотивите за отстранявате ми не отговарят на истината. Намираме се в уникална ситуация, в която президентските правомощия се припокриват с тези на избрания от него кабинет. Конституцията бива нарушена. Президентските укази не подлежат на контрол, поради което аз не мога да потърся своите права“, коментира Атанасов.
Той посочи, че заради указите, с които се нарушава закона, има основания да се поиска процедура по импийчмънт на президента.
„Конституционният съд има тълкувателни решения от 2002 г., в които ако се окаже, че един президентски указ не е рентабилен и е порочен – може да бъде повод за задвижване  на процедура за импийчмънт на Румен Радев. Призовавам депутатите от следващия парламент, които имат желание да го направят и да се спазва законът – да го направят“, заяви Атанасов.
„Вчера беше поискано отстраняването на шефката на Агенцията по вписванията, имено защото иска да спази закона. За себе си също мога да заяви, че законът е бил спазван през цялото време. Всички обвинения, които прочетох като мотиви за моето освобождаване не отговарят на истината”, увери отстраненият началник на ДАР.
Припомняме, че в мотивите за смяната се посочва, че под ръководството на Атанасов Държавна агенция “Разузнаване” е осъществявала своята дейности при неспазване на презумпцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност. Имало факти, че не са предоставени еднакви по обем информации на президента и министър-председателя./Novini.bg

Още по темата