Шефът на разузнаването заговори за Кремъл и импийчмънт на

Шефът на разузнаването заговори за Кремъл и импийчмънт на


Подобно на отстранения ексшеф на ДАНС и ръководителят на ДАР Атанас Атанасов даде брифинг с откровен политически привкус, след като се разбра за неговото освобождаване. Атанасов видя „дългата ръка на Кремъл и бизнесмен с много обвинения“ в уволнението си и заговори за импийчмънт на президента Радев.

„Всички тези обвинения, които чух за моето отстраняване категорично не отговарят на истината. За себе си мога да заявя, че законът е спазван през цялото време“, заяви Атанас Атанасов. 

В изказването на Атанасов се забелязва и политически нюанс: „През последните месеци много се говори за правовата държава, върховенството на закона, но за съжаление сме свидетели на висша форма на демагогия, популизъм, а според някои и на диктатура. Става реално смесване между различните институции“ Последният пример, за който се сещам е отстраняването на шефката на Агенцията по вписванията, именно защото искат да спазят закона“.

Той подчерта, че в момента се „намираме в една уникална ситуация, в която президентските правомощия се припокриват изцяло с тези на лично избрания от него служебен кабинет“. 

Атанасов атакува указа на президента, с който ще бъде формализирано неговото отстраняване от ДАР. „Президентските укази не подлежат на контрол, аз не мога да потърся правата си, но ако се окаже, че указ не е стабилен, а е порочен, това може да бъде причина за задвижване на процедура за импийчмънт.“

Той призова „депутатите, които имат желание да се спазва върховенството на закона, да го направят“. 

Уволнението на Атанас Атанасов бе обявено с мотива, че Държавна агенция „Разузнаване“ е осъществявала своята дейност при неспазване на презумпцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност. 

„Съгласно закона за ДАР, същата следва да предоставя еднаква по обем и съдържание информация на президента на РБ, на председателя на Народното събрание и на министър-председателя. Налице е нарушаване на този принцип по отношение на разузнавателна информация, предоставяна на президента. Във връзка с това се прие и още едно постановление за назначаване на Антоан Гечев за председател на ДАР“, заяви говорителят на служебното правителство Антон Кутев.“

Още по темата