Мутафчийски се ваксинира срещу ковид: Това е оръжието

Мутафчийски се ваксинира срещу ковид: Това е оръжието

„Ние се намираме във война, но дойде нашето оръжие, тези малки флакони, то ще ни спаси от всичко това, което беше през тази година. То ще ни върне целувката и прегръдката с нашите деца и нашите близки”.
Това заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, който днес се ваксинира срещу ковид-19 във ВМА.
„Нямам търпение да видя 70-годишния ми баща, без да ме е страх, че ще го заразя с ковид-19”, пък заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.
Той беше първият българин, ваксиниран срещу ковид-19. Процедурата беше извършена в УМБАЛ „Света Анна”.
„Днес България заедно с почти всички европейски държави се изправяме в едновременни усилия за провеждане на победоносна битка срещу ковид-19. Вярваме, че със започването на ваксинирането ние ще победим тази световна пандемия и ще се върнем към нормален начин на живот. Всичките усилия на всичките учени по света бяха обединение, за да можем това, което стартирахме днес с ваксинирането да даде своя резултат”, посочи Ангелов.
„След втората ваксинация не би следвало при наличието на антитела в тялото на човека той да може да се зарази. В момента, в който той се зарази с вируса, би следвало неговите антитела веднага да унищожат вируса”, добави министърът.

„Очаквам протегнатата ръка и на други български производители, които да помогнат в осъществяването на логистиката такава, каквато е необходима и за в бъдеще, за да е успешно ваксинирането. По договора, който имаме с фирмата доставчик, трябваше да дойдат ваксините с техни логистични камиони до 28-те точки в България, изключение прави тази символична първа доставка, която дойде в София с един единствен камион. Ние поехме ангажимент, че ваксината ще стигне до всички РЗИ в страната и трябваше бързо да създадем логистика това да се случи. Обърнахме се към компании, които да предоставят транспорт и така частна компания пое транспортирането с нормален температурен режим на ваксините”, поясни Ангелов.

След здравния министър срещу коронавирусната инфекция се имунизира д-р Рада Прокопова, началник на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести на УМБАЛ „Света Анна” и понастоящем ръководител на ковид отделенията.
Личен пример, като се ваксинират, днес дават редица знакови имена в родната медицина, сред които проф. Никола Владов, професор Крум Кацаров, професор Илия Салтиров и т.н.
В първата група, която ще бъде ваксинирана, са включени лекари, медицински сестри и санитари, които работят на първа линия в борбата със заразата от ковид-19.
В Пловдив в 10:00 ч. в УМБАЛ „Свети Георги” първите имунизации срещу ковид-19 бяха направени на Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, Райна Тодовичина, медицинска сестра с 48-годишен трудов стаж в хирургичното звено към Отделението по Спешна медицина към болницата, както и на д-р Венцислав Филипов, ръководител на звено „Вътрешни болести“ към същото отделение.
Имунизацията срещу ковид-19 е препоръчителна и безплатна и се поставя по желание. Тя се извършва съгласно изискванията за имунизациите в Република България и след изразено информирано съгласие чрез подпис в амбулаторния лист, който общопрактикуващият лекар издава за проведения преглед и поставяне на ваксината или чрез подписване на бланка за информирано съгласие.
На 26 декември сутринта пристигнаха първите ваксини срещу коронавирус у нас. Те са 9 750 дози. През януари се очакват още пратки до достигане на 62 500 дози.
Ваксината е произведена от „Пфайзер” и „Бионтек”. Името на лекарствения продукт е „Комирнати” – концентрат за инжекционна дисперсия и РНК ваксина срещу ковид-19 (нуклеозидно модифицирана).  Ще се ваксинират само лица над 16 г. Бременните жени трябва да потърсят консултация с лекар преди ваксинация.
Лицата, на които е приложена 1 доза „Комирнати”, трябва да получат втора след 3 седмици, за да завършат ваксинационния курс./ Вести БГ

Още по темата