Васил Божков: Идвам | Банкеръ

Васил Божков: Идвам | Банкеръ


Укриващият се в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков обяви, че Съдът на Европейския съюз в Люксембург е отменил европейската заповед за ареста му. Божков, който е и лидер на партията „Българско лято“ и кандидат за депутат, съобщи новината във Фейсбук. Той публикува изображение с череп, модифициран в стила на партийното лого на „Българско лято“, и надпис „ИДВАМ“.

„Европейската заповед за арест, издадена от прокуратурата без санкция на съда, е невалидна. Това реши Съдът на ЕС в Люксембург. Още вчера Уестминстърският съд (Westminster Мagistrates’ Court) в Лондон е прекратил всички дела от България, образувани от Иван Гешев и неговите предшественици по европейски заповеди за арест. Определени са като “негодни”.

Това решение важи и за онази европейска заповед за арест, за която се твърди, че е издадена и на мен и връчена на назначен от Каскета служебен защитник. Дори и да има такава заповед, тя вече е негодна. Като Иван Гешев“, написа обвиняемият бизнесмен.

Той е публикувал и линк към решението на Съда.

Партията на Божков  не успя да се регистрира за участие в изборите на 4 април, след като прокуратурата обжалва решението на Софийския градски съд, с което формацията на бизнесмена бе допусната да се впише в регистъра на политическите партии.

Впоследствие Божков предложи на Слави Трифонов да се явят с общи листи на предстоящите парламентарни избори, а шоуменът отказа. В отговор хазартният бос каза по адрес на Трифонов: „Слави – силен егоцентризъм, още по-силни зависимости. Стабилна патерица за хунтата. Жалко.“

Бизнесменът ще използва регистрацията на партия „Българско национално обединение“ (БНО), за да участва в предстоящите парламентарни избори. Партия БНО предоставя 100% от листите на Божковата формация.

Божков ще води листата на „Българско национално обединение“ в столичния 25-и избирателен район. Там той ще мери сили с лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на БСП Корнелия Нинова, както и срещу Христо Иванов от „Демократична България“. В същия район е и устатият адвокат Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“

В началото на март Върховният касационен съд все пак потвърди решението на Софийския градски съд за вписване на „Гражданска платформа Българско лято“ в регистъра на политическите партии. Решението за регистрацията на формацията на намиращия се в Дубай бизнесмен Васил Божков е окончателно.

Решението излезе ден, след като върховните съдии изслушаха възраженията на прокуратурата срещу регистрацията на „Българско лято“ заради съмнения имало ли е наистина учредително събрание и заради съвпадение на партийното лого с това на енергийна напитка.

Според окончателното съдебно решение, нотариално заверени декларации на учредителите доказват, че събрание, макар и онлайн, е проведено, а по отношение на партийните символи законът забранява само в тях да се използват държавни и религиозни знаци или изображения, накърняващи общочовешките ценности, или противоречащи на добрите нрави, пишат в мотивите си върховните съдии.

Предстои формацията на разследвания за 19 престъпления Васил Божков да бъде вписана в регистъра на политическите партии.

Междувременно от Спецпрокуратурата обявиха, че за разследването срещу хазартния бос се ползват и инструментите на международна правна помощ. Повод за съобщението е видео, публикувано от „Биволъ“, показващо имоти, собственост според сайта на  Васил Божков, намиращи се на знакови места в Париж.

 

Още по темата