Жаблянов: „БСП не можа да изработи не само позиция относно протестите, но и за процесите в страната”

Жаблянов: „БСП не можа да изработи не само позиция относно протестите, но и за процесите в страната”

Депутатът от БСП и един от кандидатите за поста председател на партията Валери Жаблянов коментира в предаването „Здравей, България” по NOVA събитията в страната и позицията на страната,
„Мисля, че е ясно, че БСП подкрепя справедливите искания на гражданите – за законност, за ред, за намаляване на произвола от изпълнителната власт. БСП отдавна е заявила позицията си относно този тип управление, то не е ново, от 10 години е. Това, което е ново и трябва да се каже е, че за първи път протести от улицата в България са срещу правителство на Десницата.
Досега за последните 30 години в България такова нещо не е имало.
Да не забравяме, че днес протестите са срещу правителство на Десницата и срещу политиката, която се води в последните десетилетия в България – и икономическа, и начина по-който се осъществява политическото представителство”, коментира той и отбеляза, че е бил на протеста няколко пъти още от първия ден.
„За съжаление БСП не можа да изработи не само позиция относно протестите, но и за процесите в страната.
Ние се намираме в предизборна кампания и председателят на партията Корнелия Нинова е взела всички функции на партията в ръцете си. Тя съобщава позицията на БСП. Вече трети месец не се събира ръководството на партията, за да направи оценка на случващото се в страната” , заяви Жаблянов.
Той беше категоричен, че е опонент на Нинова по редица причини. Според него, ако страната има ефективна парламентарна опозиция, каквато би трябвало да бъде БСП, нямаше да се стигне до извънпарламентарни протести.
„Когато голяма част от българското общество изразява на площадите и улиците своето политическо недоволство от управлението и не застава зад парламентарната опозиция, това означава, че тя, в частност и Нинова с нейния политически курс, са били неубедителни за опозиционно настроеното общество”, категоричен беше кандидатът за лидер на партията.
Той е на мнение, че БСП няколко пъти е пропуснала благоприятни възможности да влезе в управлението на държавата. Жаблянов смята, че причината за това е липсата на точна оценка на случващото се от страна на опозицията, и е категоричен, че е необходима смяна на ръководството на левицата./Вести БГ

Още по темата