Защо сменят шефовете на службите, каква е „играта”

Защо сменят шефовете на службите, каква е „играта”

„В България за последните 31 години вече от началото на демократичните промени, обикновено след политическа смяна едно от нещата, които се случват, че се сменят обикновено на високи нива: областни директори, национални служби ръководителите в МВР. Примерно се сещам, че при г-н Цветанов в рамките на месец-два бяха сменени от 28 областни директори 25, а при г-н Йовчев примерно беше в рамките на 7-8 месеца май 2-ма, 3-ма, 4-ма останаха от областните директори. Така че това да кажем, че е традиция в България”, коментира Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията, пред Радио „Фокус“.
„Имахме едно участие в едно европейско изследване: Европейска сила за сътрудничеството между Гранична полиция и приходните администрации, и се оказа, че в доста от източноевропейските страни с малки изключения, може би балтийските, традицията е да се сменят полицейски ръководители на високи нива и данъчните администрации, и митническите администрации. Гърция примерно беше също сред тези страни, в които след политическа промяна имаше смени. Така че и ние имаме този проблем с приемането, че Министерството на вътрешните работи и приходната администрация са важни за новата власт”, поясни Безлов.
По думите на Безлов, подобни смени има още в Латинска Америка и в бившите съветски кавказки републики.
„По отношение на въпроса за изборите и изборните секции, една от редовните теми при избори, преди избори и след избори в по-малка степен е влиянието на купения и корпоративния вот. Аз участвах в едно проучване на корупционния фон, че всъщност действително има големи аномалии в част от секциите през последните да кажем 15 години избори”, отчете Безлов.
„Предполагам, че ГЕРБ ще критикуват служебното правителство за това, че да кажем се купуват гласове във въпросните секции – „рискови”, както ние ги наричаме и съответно ще казват, че новите полицейски началници не разследват сигналите – техните сигнали. Това предполагам може да е част от сюжета. И при предишното служебно правителство през 2017 година имаше подобна смяна на главен секретар, съответно спорове за законността на тази смяна. Основният мотив предполагам е, че ако сте на власт, вие се опитвате да контролирате полицията най-вече, Националната полиция, ако искате и на службите, като сложите хора, на които имате доверие и съответно махнете тези, които смятате, че са нелоялни и са назначени от предишната власт. Така че да, за съжаление това е част от играта”, поясни Безлов и допълни: „Обикновено започва с тези неплатени отпуски”.
„В случая ДАНС е независима служба например, Външното разузнаване е независима служба. Всички имат различен статус, по различен начин е контролът”, посочи Безлов.
„В предизборна ситуация сме практически. Всъщност, това, което е интересно – до каква степен, какъв ще е мащабът и скоростта на промените”./Вести.БГ

Още по темата