Политолог: Слави Трифонов е фигура, която разделя, не обединява

Политолог: Слави Трифонов е фигура, която разделя, не обединява

Срещата на Слави Трифонов в Пловдив беше доста нескопосано режисирана. Кадрите по медиите показваха хора с маски с логото на партията. Така че дотук със спонтанността! Като преподавател мога да кажа, че никой от моите студенти не е отишъл на тази обявена за национална среща. Това заявява в интервю за „Марица“ политологът Любомир Стефанов.
„Колкото и да се опитват сценаристите и г-н Трифонов за изрежисират нещо спонтанно, не им се получава. Що се отнася до въпросите към младежите, по-добре да бяха мълчали“, добавя той.
„Впрочем от „Има такъв народ“ първо се колебаят каква партия искат да бъдат и искат ли да бъдат партия. Това е дилема на НДСВ отпреди 20 години. ИТН са на същото дередже в момента – нямат структури. Имат смислени хора, както се видя в парламентарната им група, но нямат свободата от партийното ръководство и лично от Трифонов да говорят по горещите теми. За съжаление, той лично и неговите най-близки хора бяха най-изненадани от резултатите на предишните избори. А отговорността е колосална. Едно е 20 години от ефир да критикуваш всичко и всички, но съвсем друго е, когато трябва да действаш, след като те посочи суверенът. Да кажем, че първия път е изиграл мълчанието стратегически. Но социологията показва сходни данни за следващите избори. Пак ли ще ходим на избори, ще ги въртим, докато получим 120 гласа?! Може и правнуците ни да не видят този момент!“, обясни Стефанов.
На въпрос дали е възможно Слави Трифонов да бъде премиер, той отговори: „Сакскобургготски 2 – гледали сме подобен сценарий. Не смятам, че Трифонов като премиер ще свърши работа, защото е фигура, която разделя, не обединява. Може би той ще остане в телевизията и ще бъде сирена, която ще надува при неспазване на обещанията или изкривяване на направеното. Сигурно изкушението е голямо за него, но трябва да е наясно, че неговата персона ще се окаже пречка. Но може и да ни изненада“, допусна политологът.
Проф. Стефанов заявява още: „Ако протестърите искат да конструират някакво мнозинство, ще трябва да преглътнат БСП. Ако ще карат на правителство на малцинството, не е задължително. Но ако ще си играят с БСП, би трябвало да го направят разумно, за да ги обвържат със сигурност, че няма да залитат отново в посока ДПС и ГЕРБ. Факт е, че БСП, от една страна, е труден, но от друга – лесносмилаем политически съюзник за партиите на протеста, защото е била в опозиция, макар беззъба, срещу управлението на ГЕРБ и Патриотите. Но БСП трябва да даде ясен сигнал, че нещата се променят, че няма уловки в договореностите.
ИНТ обаче трябва да разберат – не може да се отрича правото на никого да се изказва в парламента, да подкрепя нещо, което смята за смислено, само защото бил член на някоя партия – ГЕРБ или друга. Политологът е категоричен, че без редовен кабинет няма да има полезен политически ход: „Не можеш да изкараш трети път в рамките на една година едни и същи хора да ти гласуват подкрепа отново и отново“, завърши Стефанов./Вести.БГ

Още по темата