Хотелиери настояват за 5-годишен гратисен период по кредитите им

Хотелиери настояват за 5-годишен гратисен период по кредитите им


Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) иска спешна среща под егидата на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с финансовите институции, имащи отношение към кредитирането на туристическия бранш.

Асоциацията настоява банките да предоговорят кредитите, като се осигурят 5-годишни гратисни периоди. „… Време през което се надяваме да се съживи туризмът и да се стабилизират фирмите. През този гратисен период би било добре кредитите да се обслужват според възможностите на всяка една от фирмите-кредитополучатели“, се казва в позицията на БХРА.

Другото предизвикателството, пред което е изправен бизнесът е липсата на оборотни средства за подготовка на сезона поради липса на ранни записвания и плащания по тях. Затова от асоциацията искат финансовите институции да им предоставят кредити за оборотни средства в размер до 500 000 евро, за да може да се подготви сезона и да се поемат разходите първите 2-3 месеца, тъй като плащанията от туроператорите по предоставените услуги са масово договаряни със срок до 2 месеца след предоставяне на услугата.

В момента банките в България, въпреки препоръките на Европейската централна банка, не отпускат нови заеми за туристическия сектор, а старите кредити са разсрочени за срок от максимум 1 година, която изтича през пролетта за повечето хотелиери. Според анализите на световни експерти обаче кризата в туризма ще продължи минимум 4-5 години, като възстановяването на сектора ще започне чак през 2023 г., се казва в писмото. От БХРА подчертават, че голяма част от хотелската база е построена и реконструирана с кредити. Заради епидемията банковите заеми са разсрочени за период от 6 месеца до 1 година, като при втората вълна от края на есента се прие мораториум да е до 31 март 2021 година.

От БХРА припомнят още, че за банките туристическият отрасъл е рисков и не кредитират персонала, работещ в туризма, като не му се предоставят каквито и да са потребителски кредити, поради което той се пренасочва към други икономически отрасли.

Още по темата