Оставката на правосъдния министър няма да промени нищо, твърдят граждани в 49-ия ден на протести

Оставката на правосъдния министър няма да промени нищо, твърдят граждани в 49-ия ден на протести


На пл. „Независимост“, където започва 49-ата поредна антиправителствена демонстрация към 19 ч. обстановката е спокойна и има малко хора, но продължават да се събират. Те са категорични, че оставката на правосъдния министър няма да промени нищо. Исканията им остават непроменени – оставки на цялото правителство, начело с Бойко Борисов, и на главния прокурор Иван Гешев. Остават блокирани кръстовищата пред Президентството, на Орлов мост и пред Ректората на Софийския университет.

„Той (Данаил Кирилов – б. р.) е една незаменима фигура. Искрено се надявам да не му подпишат оставката, защото ние така или иначе тук вече 49 дена искаме оставката на цялото правителство, дори на главния прокурор“, заяви един от протестиращите пред БНР.

„Една малка оставка за нас, един голям скок в развитието на Барни Ръбъл“, написа по-рано днес в социалните мрежи Арман Бабикян от т.нар. Отровно трио.

За трета поредна вечер пред НДК се събират граждани, които осъждат действията на блокиралите възлови кръстовища в София и настояват за импийчмънт на президента Румен Радев, когото наричат „разединител на нацията“. Сред демонстрантите се чуват разнопосочни коментари относно подадената оставка от правосъдния министър Данаил Кирилов. Изразени бяха гласове в негова подкрепа: „Не трябваше да я подава. По този начин те непрекъснато … Кой не освободиха? Горанов? Предишния министър на вътрешните работи? Сега правосъдния! Това са оставки под натиск и нищо друго“.

Демонстрация се проведе днес пред посолството на Испания в София. Движението „Заедно за промяна“ на политиците Александър Томов и Настимир Ананиев и други протестиращи настояват за яснота около разследването на властите в Мадрид за произхода на парите, с които е придобит имот в Барселона.

За същия имот (къща) преди време излязоха информации, които впоследствие бяха опровергани, че е притежание на близки до премиера Бойко Борисов. 

Гражданите настояха испанският посланик да изясни произхода на парите, както и дали са придобити в резултат на престъпна дейност. Те твърдят, че част парите, с които са придобити имоти в Барселона, са придобити от престъпления.

„Задаваме въпрос на испанската държава дали те толерират и подпомагат корупцията. Считаме, че на върха на корупцията в България е министър-председателят Бойко Борисов и смятаме, че е абсурдно най-бедната държава в Европа, от нейния бюджет, от нейните пари, от нейните бизнесмени парите да бъдат изпирани в испанската държава, която е сериозна и демократична. Жалко е, че други държави и други служби трябва да ни решават проблемите и затова сме тук да призовем още веднъж за активни действия“, заяви един от организаторите на протеста Димитър Митев.

Още по темата