Студени досиета: Как убиха боса на ВИС-2 Георги Илиев

Студени досиета: Как убиха боса на ВИС-2 Георги Илиев

Във вторник се навършиха 15 години след едно от най-знаковите убийства у нас – това на боса на ВИС-2 Георги Илиев, все още има повече въпроси, отколкото отговори, пише „Флагман“. Екзекуцията на кюстендилския борец все още не е разкрита от криминалистите, макар през 2013 г. МВР да арестува банда пернишки килъри, а тогавашният главен секретар Светлозар Лазаров да обяви, че членовете на крими организацията са замесени и в смъртта на Жоро Илиев.
Припомняме убийството на Императора на ВИС-2.
Смъртоносен куршум застига 39-годишния Георги Илиев на 25 август 2005 г. в едно от любимите му заведения – „Буда бар” в Слънчев бряг. Тогава той е в приповдигнато настроение след победата на футболния му отбор „Лококомотив” (Пловдив) над ОФК-Белград от първия предварителен кръг за Купата на УЕФА, който се игра в Бургас. Във фаталната вечер Илиев решава да отпразнува добрата игра на отбора му.
Сяда в сепаре, което винаги е запазено за него и компанията му. Малко преди 23,30 ч Жоро Илиев се изправя и бавно крачи из бара, докато говори по телефона. Веднага щом понечва да седне, се хваща за гърдите и се свлича на земята. Снайперист го улучва, въпреки многобройната охрана на Илиев. Куршумът е попаднал почти до сърцето и е разкъсал основни кръвоносни съдове.
Първоначално криминалисти смятат, че убиецът е стрелял от покрива на някои от близките хотели. Огледите обаче не откриват нищо. Три дни след екзекуцията е намерена пушка в зелен плет около хотел „Хризантема”. Оказало се, че тя е „Аншуц”, 22-и калибър. Години след покушението полицаи стигат до хората, които са я внесли у нас законно.
След това тя е препродавана няколко пъти и в един момент следите й се губят. След разстрела разследващите работят по десетки версии за убийството на боса на ВИС-2. От конфликт при разпределение на територии на нелегален бизнес, през война за завладяване на терени по морето и дори за личен конфликт. На няколко пъти разследването бе прекратявано, след което бе възобновявано заради нови данни. Като основна версия се откроява тази, че Жоро Илиев е убит от пернишкия наркобос Васил Арарски – Райко Кръвта.
Месеци преди Главния да бъде ликвидиран, той разжалва Райко Кръвта, тъй като го подозира, че е убил неговия кумец Васил Горчев – Кьоравия. Благоевградският лихвар контролира черното тото под шапката на Жоро Илиев, но е застрелян през януари 2005 г., след като интересите му в хазарта и в трафика на дрога се сблъскват с тези на Райко Кръвта. Впоследствие криминалистите установяват, че Райко Кръвта, заедно с още двама перничани от крими свитата си, е бил в Слънчев бряг в дните около убийството на Жоро Илиев.
Налага се версията, че Райко убива Жоро Илиев, тъй като научава, че Главния е поръчал убийството му. Пернишкия гангстер не доживява да бъде разпитан от МВР като заподозрян. Два месеца след убийството на Жоро Илиев, той също е ликвидиран – неизвестен килър го прави на решето пред хотел „Струма“ в Перник. Години по-късно бащата на Райко Кръвта – бай Васо, е сред задържаните членове на престъпна организация, а главния секретар на МВР Светлозар Лазаров обявява, че бандата е разследвана и за убийството на Георги Илиев.
Впоследствие прокуратурата не внася подобен обвинителен акт, макар бай Васо и част от бандата му да са осъдени за други убийства. Георги Илиев умира на 39 години, след като управлява ВИС-2 точно десетилетие. Борецът наследява крими империята от батко си Васил, който също е убит от наемни килъри на 25 април 1995 г. След смъртта на Жоро Илиев, групировката ВИС се разпада на няколко подразделения. Вдовицата Мая Илиева наследява лъвския пай от богатството, но всички знакови висаджии също получават дялове./БЛИЦ

Още по темата