Коронавирусът в Гърция: Ограждат паркове и плажове, глобяват наред за липса на маски

Коронавирусът в Гърция: Ограждат паркове и плажове, глобяват наред за липса на маски

Снимка: Pixabay.com

Властите в Гърция следят строго за спазване на мерките в област Атика, където според експерти случаите на коронавирус нарастват застрашително. Епидемиолози настояват правителството да въведе пълна карантина без право за влизане и напускане на област Атика, съобщава БНТ.

Въпреки въведените мерки, те масово не се спазват. При разрешение за събиране на не повече от 9 души, полицията констатира масово събиране предимно на млади хора вечер по площади и паркове. Днес започнаха да ограждат с полицейски ленти паркове, площади и дори плажни ивици със забрана за преминаване. Полицейски коли с високоговорители информират хората за задължителните мерки. Масово се налагат глоби за непоставена предпазна маска.

Правителството обсъжда да въведе „план Мадрид“ с ограничаване на излизането от домовете и достъпа до обществени места. От заразените в последното денонощие 453 души,174 са в област Атика. Половината случаи са сред имигранти в центъра на Атина, по информация на лекари. Новият лагер на остров Лесбос е с 243 случая на носители на вируса.

В същото време се надига вълна на протести след учениците, които не желаят да носят задължително маска. Само за ден затвориха над 100 гимназии в цялата страна. Учениците окупираха класните стаи и не допускат преподавателите с искане маските да не са задължителни в по-малки паралелки. По нареждане на здравното министерство още 50 училища са под карантина.

Източник: Actualno.com

Актуални новини от България и света, политически, бизнес, спортни и забавни статии.

Още по темата