Адвокатът на шефа на Трето РУ: Мястото му не е в ареста, не е престъпник

Адвокатът на шефа на Трето РУ: Мястото му не е в ареста, не е престъпник

Мястото на шефа на Трето районно в Пловдив Самуил Хаджиев не е в ареста. Няма нищо скрито, тайно и престъпно в действията му. Всичко е документирано, а присъствието на директора на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев при склада в село Болярци е гарант, че няма действия извън закона. Това каза адвокатът на задържания Хаджиев – Димитър Марковски по bTV.
Той обясни хронологията на събитията при складовата база.
„Постъпила е оперативна информация, че в базата се съхранява огромно количество марихуана, около 10 тона. Това количество е достатъчно да залее целия пазар. Хаджиев предприема проверка на тази информация, като уведомява лично своя началник – старши комисар Рогачев“, каза Марковски.
На въпрос дали е практика директор на полицията да присъства на подобни акции, адвокатът отговори, че е напълно естествено когато става въпрос за такова количество наркотици.
Тъй като ставало въпрос за секретна операция, тя е извършена с личните автомобили на шефа на 3-то РУП, директора Рогачев и други служители на реда, за да бъде проверена достоверността на информацията. Патрулките биха събудили съмнение. Затова са използвани само за отцепка на района, без включени светлини, и за секретни постове.
„Има изготвени докладни записки. Достатъчна гаранция е, че Рогачев е бил там. Няма нищо тайно, скрито и да не е документирано. Как ви се струва Хаджиев да се приготвя да краде в присъствието на Рогачев? “, уточни той.
Относно думите на служебния вътрешен министър Бойко Рашков за „престъпници с пагон“ адвокат Марковски каза: „Г-н Рашков, моите уважения към него, добър юрист и преподавател по право, но трябва презумпцията за невиновност да има висша форма“.
Като свидетел по случая е бил разпитан и началника на полицията в Асеновград.
Припомняме, че при спецакция миналата седмица бяха задържани общо 12 души – седем полицаи, сред които Самуил Хаджиев и петима цивилни. Впоследствие бяха повдигнато обвинения само на двама униформени – Хаджиев и Качаков, и на двама от съучастниците им – Даниел Димитров и Симеон Иванов.
Според обвинението на прокуратурата Хаджиев заедно със своя подчинен Атанас Качаков се е готвил да придобие около 500 кг марихуана от частна фирма, която има документ за производството на високорисковото наркотично вещество за медицински цели.
Другите две обвинения срещу началника на управлението са за държане на незаконни боеприпаси и въздействие над разследващ полицай.
Гледането на мерките им за неотклонение е събота се превърна в 8-часова сага. В крайна сметка съдия Веселина Семкова взе решение да остави всички за постоянно в ареста.
Съдът прие, че няма доказателства относно обвинението за опит за кражба на 500 кг марихуана, но по другите обвинения има обосновано предположение, че Хаджиев и останалите носят вина.
Мярката може да се обжалва на 27 май пред Апелативния съд. /Вестник Марица
 

Още по темата