Розопроизводителите готвят нови бунтове: Искат субсидия за бране на зелено

Розопроизводителите готвят нови бунтове: Искат субсидия за бране на зелено

Розопроизводителите са готови за протестни действия, основният въпрос е – ще има ли субсидия за „бране на зелено”? Това питат от Професионална Асоциация на розопроизводителите в България.Ще бъде ли запомнена 2021 като годината, в която ще бъде унищожен един от националните символи на България – БЪЛГАРСКАТА РОЗА?!!!
Това е въпросът, който задават всички розопроизводители. Защото ако нещо не се промени много скоро, то розовите насаждения ще бъдат изоставени въпреки желанието на стопаните им да работят. Изоставени, защото хората, които ги обработват, просто вече нямат средствата, необходими за торене, пръскане, оране и окопаване.
Няколкото поредни лоши години и кризата с коронавируса унищожиха всички резерви у розопроизводителите и ако не се вземат бързи мерки, то розовите градини са обречени. Розите са трайни насаждения, създават се много трудно, изискват много средства и усилия, но могат да бъдат унищожени много бързо от болести и плевели, ако за тях не се полагат необходимите грижи.В момента е оповестена изкупна цена за розовия цвят, като тази цена е под себестойността на добиването му. Розопроизводителите са изправени пред избор – да гледат как розите им капят или да берат на загуба. Отделно някои дестилерии обявиха, че няма да работят на пълен капацитет или изобщо няма да изкупуват розов цвят.
Лъч светлина в тази мрачна картина беше предложението за „бране на зелено” – субсидиране на пълно или частично изрязване на розовите храсти преди бране. Много стопани са съгласни да прибягнат до тази крайна мярка, защото нямат друга алтернатива. Въпреки, че мярката ще спаси стопаните само тази година, тя все пак е за предпочитане от перспективата да няма къде да се предава розовия цвят и той да капе по земята.Въпросът на недоволните към Министерството на земеделието и храните е : Ще има ли субсидия за „бране на зелено”, тоест ще има ли подпомагане за розопроизводителите, които решат да изрежат розите си пълно или частично?
Има ли взети някакви други решения или одобрени някакви мерки, които да помогнат за справянето с кризата в сектора?Розопроизводителите са обезверени, отчаяни и готови на протестни действия.Ще бъде ли спасена Българската роза – националният символ на България, ще бъде ли запазен трудът и поминъка на хилядите хора, които се занимават с отглеждането на рози?
Професионална Асоциация на розопроизводителите в България

Още по темата