Над 70 на сто от израелците над 16 г. са ваксинирани

Над 70 на сто от израелците над 16 г. са ваксинирани


Над 70 на сто от хората на възраст над 16 години в Израел са получили поне една доза от ваксина срещу КОВИД-19, обяви днес израелският министър на здравеопазването Йоел Еделщайн, цитиран от ДПА.

Той написа в „Туитър“, че 4 456 000 израелци са получили първа доза, от които 3 076 000 – и втора доза. Но поради наближаването на празника Пурим, който е следващата седмица, министърът предупреди да няма „масови заразявания“. За Пурим обикновено има големи костюмирани празненства за деца и възрастни. Миналата година след този празник имаше много заразени и властите се опасяват това да не се повтори. Еделщайн съобщи, че за дните на Пурим ще бъда наложен нощен полицейски час, а общественият транспорт ще бъде значително ограничен.

В понеделник бе съобщено за 4677 нови случаи с коронавирус за предното денонощие. Израел обаче се готви да отвори сегменти от образованието, забавленията, бизнеса и търговията. В неделя бяха предложени стимули за имунизираните. Израелците, получили и двете дози, ще могат да посещават спортни центрове, театри, музеи и хотели, като на входа ще предявяват сертификати за ваксинация, т.нар. зелени пропуски.

Кметството на Тел Авив обяви, че за утре е организирало концерт на открито, за да отбележи отварянето на културния сектор след прекъсване от близо година. На концерта ще могат да присъстват само ваксинирани възрастни.

Още по темата