Словения подкрепи България в позицията й за Северна

Словения подкрепи България в позицията й за Северна


Неочаквана подкрепа от Словения, която пое председателството на ЕС през следващите шест месеца, получи българската позиция относно Северна Македония и преговорите за приемането й в Eвросъюза. В интервю за националното радио словенският премиер Янез Янша заяви, че разбира със сигурност позицията на България като страна членка за начало на преговорите със Северна Македония. „Когато сме в едно семейство, първо идва неговият интерес и после на останалите“, категоричен бе той. Според него трябва да действаме като семейство, иначе то е под заплаха.

Яншя обаче определи последното предложение на португалското председателство за подновяване на преговорите като добро. По думите му :„За България е добре да се приеме нация, която говори сходен език и има близка култура. Може да е спорен въпрос, но трябва да имаме стратегически поглед върху нещата“.

От своя страна министърът на външните работи на Словения Анже Логар каза, че една от първите му предстоящи визити ще бъде в България във връзка с ветото ни за започване на преговори със Северна Македония. Логар изрази надежда, че след извънредните парламентарни избори у нас ще бъде сформирано правителство с голямо мнозинство, така че да бъде работещо, включително и по въпроса за преговорите със Северна Македония. Той подчерта, че спорните въпроси трябва да се решат между двете държави: „Една от страните има своите резерви към Северна Македония. Това означава, че трябва да ги елиминираме и да намерим решение, което ще удовлетвори страните-членки и няма да затрудни процеса на преговори, както и да отвори кутията на Пандора“.

Министърът припомни, че Северна Македония и Албания са изпълнили изискванията за започване на преговори и затова следващата стъпка трябва да е междуправителствена конференция с тях.

Още по темата