Древни цивилизации: Учените разкриха кой е построил пирамидите в Египет

Древни цивилизации: Учените разкриха кой е построил пирамидите в Египет

Има много теории свързани с египетските пирамиди, както и спорове за това кой е построил пирамидите: богове, на които са се покланяли, извънземни, жители на Атлантида.
Експерти доказаха необосноваността на всички тези хипотези и заявиха, че строителите са били обикновени хора, съобщава Live Science.
Освен това учените са разказали за живота на работещите хора. Оказва се, че в онези дни, те са били добре хранени и са получавали подслон. Лекари също са работили на строителни обекти. Те оказвали помощ на пострадали работници.
Строителите се хранели в полеви кухни. Готвачите приготвяли много месни ястия. Това се доказва от скелетите на животни (малък и голям рогат добитък), които са били заклани в голям брой на строителните площадки.
Историците твърдят, че богатите търговци също били заинтересовани от изграждането на пирамидите. Фараонът можел да отпусне добри дарения за земя за участие в процеса на изграждане на гробницата. Не всички работници били равни помежду си. Някои успешно се изкачвали по кариерата: от майстор до бригадир.
През 2013 г. археолозите откриха папируси на древен египетски език като тяхното дешифриране е отнело години.
Но когато папирусите са били преведени, се оказало, че те описват една от строителните бригади в Гиза. Тя се състояла от 200 наети строители, водени от чиновника Мерер.
Затова, според археолозите, по това време са били сформирани строителни бригади и хората са били наемани доброволно. На работниците се плащало не в пари, а в плат (текстилът бил високо ценен).
Наетите строители са били фермери. Те извършвали всякаква работа: транспортирали варовик по реката, занимавали се със строителство в периодите между посяването и събирането на реколтата (в Древен Египет реколтата се събирала три пъти годишно). /Монитор.БГ

Още по темата