Експерт: САЩ се преориентират към възпиране на Китай

Експерт: САЩ се преориентират към възпиране на Китай

Европейското турне на американския президент Джо Байдън демонстрира, че настоящата администрация на Вашингтон разглежда като свой основен противник не Русия, а Китай и е решена да го възпира. Това мнение беше изразено в интервю с кореспондент на ТАСС от професора по политически науки Андрей Коробков от Университета в щата Тенеси, пише БГНЕС.

Коментирайки резултатите от турнето, той каза: „Байдън демонстрира, че отхвърляйки стила на Тръмп, той приема основните положения на неговата външнополитическа концепция“. Както заяви експертът, американският лидер „притисна европейците и ги принуди да приемат всъщност антикитайска резолюция“, която „не беше много полезна за Европа както в геополитически, така и в икономически план“. „Приемайки го, те по същество приеха факта, че Байдън започна да променя геостратегическата концепция на САЩ в посока, много подобна на идеите на Тръмп“, добави професорът.

Както обясни политологът, Байдън „прие идеята, че основният опонент на Америка сега е Китай, а не Русия и политиката на ограничаване трябва да бъде насочена срещу него“. „Твърдата преориентация на външната политика към възпиране на Китай логично води до факта, че нейният център става северната част на Тихия океан, тоест Атлантическият океан става вторичен“, каза експертът. Това означава, че Европа вече не е „центърът на световната политическа система, каквато беше 500 години“, добави професорът.

Според него американската страна осъзнава, че „бързият растеж на Китай променя геополитическия баланс в света“. „Но ако Тръмп смяташе, че е необходимо да се преборим с тази заплаха, като се сключи някакво споразумение с Русия, Байдън все още е много зависим от различни американски политически сили, които не искат никакъв съюз с Русия в това отношение“, експертът добавен.

Говорейки за срещата на Байдън с Владимир Путин, професорът отбеляза, че американският лидер се е подготвял за нея „практически от първия ден“ като президент. „Той направи редица много тежки изявления по отношение на Русия“, обясни експертът. Според него Байдън се е опасявал, че политическите опоненти ще го обвинят в слабост и прекомерна мекота към Москва. В тази връзка ръководителят на Белия дом се опита да демонстрира изключително строг подход. „Това е доста типичен политически ход за Америка“, заяви професорът.

Източник: Актуално

Още по темата