Китай не пуска СЗО за ново разследване за произхода на вируса

Китай не пуска СЗО за ново разследване за произхода на вируса

Истината за произхода на вируса, който обърка живота на милиарди хора по света, все още е неясна.

Китай отхвърли плана на Световната здравна организация за провеждане на втори етап на проучванията за произхода на коронавируса, съобщава „Ройтерс“.

Припомняме, преди седмица СЗО предложи търсенето на произхода на вируса да продължи, като бъдат допълнително изследвани лаборатории и пазари в китайския град Ухан. Организацията призова китайските власти за пълна прозрачност.

„Няма да приемем такъв план за установяване на произхода, тъй като в някои отношения той пренебрегва здравия разум и се противопоставя на науката“, заяви заместник-ръководителят на китайската национална здравна комисия Цзън Исин, предаде Нюз.бг.

Той посочи, че е бил изненадан, когато за първи път е прочел плана на СЗО, тъй като в него е включена хипотезата, че до „изтичането“ на вируса се е стигнало заради нарушение от китайска страна на лабораторните протоколи по време на изследвания.

„Надяваме се СЗО да разгледа сериозно предположенията, направени от китайски експерти, и да подходи към установяването на произхода на COVID-19 като към научен въпрос, неподдавайки се на политическа намеса“, посочи Цзън.

Той бе категоричен, че Китай се противопоставя на политизирането на проучването.

Цзън призова СЗО да разшири усилията си и отвъд Китай – до други страни.

Вярваме, че изтичането от лаборатория е изключително малко вероятно и не е необходимо да се инвестират повече енергия и усилия по този въпрос, заяви и Лианг Уаниан, ръководител на китайския екип от съвместния експертен съвет на СЗО.

Източник: Petel.bg

Още по темата