Появи се нова версия за произхода на коронавируса

Появи се нова версия за произхода на коронавируса

Професор Том Джеферсън, старши сътрудник в Оксфордския център за медицина, заяви че коронавирусът SARS-CoV-2 може да е стар вирус, който вероятно не е създаден в лаборатория в Ухан, а се е „събудил“ от комбинация от природни фактори, пише британското издание The Telegraph, цитирано от агенция „Фокус“.

„Мисля, че вирусът вече беше тук и имам предвид навсякъде. Възможно е да си имаме работа със спящ вирус, който се е активирал от условията на околната среда“, каза Джеферсън. Професор Джеферсън защити твърдението си, като отбеляза, че преди появата му в Китай вирусът е бил открит в различни части на света.

По думите му следи от SARS-CoV-2 са били открити в отпадъчните води на Барселона през март 2019 г. Проверка на канализационните води на италианските градове Милано и Торино също разкри наличието на коронавируса още от декември 2019 г. Освен това в канализацията на бразилския град Флорианополис бяха открити следи от вируса от ноември 2019 г. Като аргумент на своята хипотеза професорът посочи и Фолклендските острови, където в началото на февруари бе регистриран случай на зараза с COVID-19. „Откъде е дошъл?“, попита Джеферсън. Той сравни пандемията на коронавируса с испанската треска от 1918-1920 година.

„През 1918 г. около 30% от населението на Западна Самоа умира от испанска треска, въпреки че те нямат контакт с външния свят“. Според него обяснението е, че причинителите на споменатите заболявания „не идват от никъде и не отиват никъде“. „Те винаги са тук и понякога нещо ги активира, може би плътността на световното население или условията на околната среда – това е, което трябва да изучаваме“, обобщи Джеферсън. През май Световната здравна организация изключи възможността произхода на COVID-19 да е извън Китай, но потвърди, че е възможно вирусът да се разпространявал по целия свят незабелязано.

Източник: Petel.bg

Още по темата