Караниколов оптимист за индустриална зона на терена на Летище Стара Загора

Караниколов оптимист за индустриална зона на терена на Летище Стара Загора


Държавата може да изгради голяма Индустриална зона на терена на Летище Стара Загора, за да привлече инвеститор. „Аз съм оптимист, но решението трябва да бъде на местното общество“, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

По думите му, в страната има два града, които разполагат с големи и атрактивни терени-Стара Загора и Бургас. „Бургас няма да се откажат, но вашият Общински съвет трябва да вземе крайното решение“, обясни министърът.

Караниколов припомни, че Летище Стара Загора няма лиценз от 2007 година, и до момента не е проявен и инвеститорски интерес към него, а пряк конкурент на евентуалната му дейност  ще бъде летището в Пловдив. „Ако обаче старозагорци искат да го запазят, ще работим в тази посока, но това ще е много дълъг процес,  ще бъдат необходими между 35 и 70 млн лева първоначални инвестиции. Ако обаче се изгради голяма Индустриална зона на терен от около 2 200 декара, ще търсим стратегически инвеститор, който освен добро възнаграждение ще предложи и съпътстващо производство“, обясни още министърът.

По думите му, сега е моментът за действие, тъй като на региона трябва да му се даде шанс за перспектива.“Ако сега не вземем мерки ние ще натрупаме само негативи. Регионът има нужда от добре платени работни места, за да задържаме младите хора тук, а бизнесът пък има нужда от предпоставки за развитие“.

Следващата седмица ще бъде внесен в парламента законопроектът за индустриалните паркове. Законопроектът предвижда създаване на специален регистър, в който да се описват всички индустриални паркове. В него ще се съдържат данни за собственик, оператор, имоти, Подробен устройствен план, инвеститори, дейности, партньори, различни актуализации и т.н. За да се създаде един индустриален парк, ще трябва да се издава разрешение от Министерския съвет, ако той е държавен и съответно от общината и общинския съвет, ако е общински. Предложение за създаване на такъв вид парк пък ще прави от икономическия министър.

 

Още по темата