Вече е забранено на круизни лайнери да влизат във Венеция

Вече е забранено на круизни лайнери да влизат във Венеция


От днес е в сила решението на правителството на Италия да забрани на големи кораби, в това число и на круизни лайнери, да навлизат и преминават през канала Джудека и пред площад Сан Марко във Венеция.

На 13 юли Министерският съвет на Италия гласува декрет-закон за това. В приетия документ става дума за забрана на преминаването на кораби, за които се отнася поне един от  следните критерии: брутен тонаж над 25 хил. тона, над 180 м дължина или височина над 35 метра. Законът  предвижда създаване на фонд за изплащане на парични компенсации на засегнатите компании и техните партньори.

„Забраната за достъп на големите круизни кораби във Венецианската лагуна от 1 август е много хубава новина и важна стъпка, която носи значителен принос за запазване на този уникален обект на културното наследство“, написа тогава генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле в Twitter.

Още през юни ЮНЕСКО призова незабавно да се забрани влизането на големи круизни лайнери в лагуната, като предложи да включи Венеция в списъка на обектите на световното културно наследство, които се  намират под заплаха.

Круизите ще ползват пристанището на Монфалконе в област Фриули-Венеция-Джулия, което е на час и половина с автобус от Венеция.

 

Венеция

(Venezia) е град в Североизточна Италия, център на областта Венето, пристанище на Адриатическо море. Градът е разположен върху множество малки острови – около 118 на брой, в плитка лагуна на Адриатическо море, позната като Венецианската лагуна. Соленоводната лагуна заема крайбрежието между устията на реките По и Пиаве. Около 1/3 от града се намира върху континенталната част.

Символът на Венеция е крилат лъв, който фигурира на знамето и герба на града.

Венеция се слави със занаятчийското си производство на изделия от стъкло – венецианско стъкло, дантели, мозайки.

Венеция е морски курорт, център на международния туризъм със световно значение, най-известен е с Лидо ди Венеция и Лидо ди Йезоло.

В градския транспорт са запазени традиционните за града гондоли и моторни лодки вапарето.

На това място съществува селище от V век пр.н.е., а градът е създаден през IX век. От Х до XIV век е значим център; посредник в търговията между Западна Европа и Изтока.

Градът и лагуната са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, поради своята уникалност в стила и архитектурата на сградите – Венето-византийски стил. Венеция е построена върху масивни дървени колове (пилони) – около 8 на брой за кв. метър.

Поради слягането и повишаването нивото на морето Венеция е застрашена от постоянни наводнения (на италиански: acqua alta (буквално висока вода). Водният транспорт също уврежда основите на сградите.

Още по темата