Огромен скандал! Без конкурси служебният кабинет извърши рокадите на „Пирогов“ и МВР болница!

Огромен скандал! Без конкурси служебният кабинет извърши рокадите на „Пирогов“ и МВР болница!

Служебният кабинет е извършил поредната си сеч на директорите на МВР болница проф. Ненчо Смилов и на „Пирогов“ проф. Асен Балтов, без да проведе задължителните по закон конкурси, с които да избере наследниците им. Скандалното разкритие плаче за прокурорска проверка, а освен всичко е и дълбоко неморално.
Първа бе отсечена главата на уважавания уролог проф. Смилов, който е световнопризнат медик и денонощно жертваше здравето си в името на доброто управление на болницата.
Уволнението му мина сухо, с още по-сухо съобщение по медиите, а огорчението в служителите на ръководената от него болница е огромно. Подкопана е и вярата на хилядите пациенти на лечебното заведение в изстрадалото българско здравеопазване.
Още по-скандалното е, че на мястото на Смилов се връща тъмночервената фигура от БСП Илия Баташки. Соцфункционерът е върнат тихомълком и без конкурс, с надеждата това да мине между другите безобразни гонения по всички структури на държавата.
Всичко това се случва след тържественото обещание на служебното правителство, че не извършва партийни назначения, а се води само от принципи.
Идентична е ситуацията и в „Пирогов“, където проф. Балтов научи от медиите, че се разделя с поста си.
Безпринципното уволнение доведе до масови протести пред Спешния институт, където наред с опитни лекари недоволството си изказаха и млади доктори и санитари – все още останали да работят в България, вместо да последват примера на мнозина други, които вече са в чужбина.
От „Пирогов“ обявиха, че протестите ще продължат всеки ден до връщането на проф. Балтов, а от КНСБ изразиха позиция, с която подкрепят медиците и се присъединяват към действията им.
Крайно време е прокуратурата и контролните органи да проверят рокадите в две от най-големите български болници и да защитят законността./БЛИЦ

Още по темата