Чехия и Турция облекчават условията за пътуващи българи

Чехия и Турция облекчават условията за пътуващи българи


Турските власти отмениха PCR тестовете и карантината за ваксинирани срещу COVID-19 пътници, които влизат в страната през ГКПП-та на турско-българската граница.

Притежаващите ваксинационен сертификат пътници, които пристигат от България, ще може да влизат в страната през Капъкуле без да се налага да представят отрицателен PCR тест или да бъдат подлагани на карантина, информираха от валийството в граничния град Одрин.

Според информацията на турските власти няма да се изисква отрицателен PCR тест за подрастващите под 18 години, пътуващи заедно с родители, притежаващи ваксинационен сертификат.

Имунизационните сертификати ще се признават на ваксинираните с ваксините на китайската компания Sinovac и на Pfizer. Имунизационният сертификат ще важи само за ваксинирани с две дози ваксина, като от поставянето на втората доза трябва да са изминали 14 дни, уточниха от одринското валийство.

Митническите власти на Капъкуле информират, че след отмяната на изискването за представяне на отрицателен PCR тестовете и карантината за COVID-19 се наблюдава интензивен трафик през турско-българската граница.

От 31 май 2021 г. България вече е в списъка на Чехия на държави със среден риск от заразяване с Ковид-19, което премахва някои от ограниченията при влизане на български граждани на територията на страната, съобщиха от Министерството на външните работи.

Пристигащите от България е необходимо предварително да попълнят и изпратят онлайн електронен формуляр на пътуващия (Public Health Passenger Locator Form). Необходимо е също да се представи при пристигане в Чешката република PCR тест, направен не повече от 72 часа преди това или антигенен тест, не повече от 24 часа преди влизането на територията на страната.

Изискването за антигенен или PCR тест не се отнася за пристигащите с индивидуален транспорт пътници от България, но се отнася за онези, които идват с обществен транспорт – влак, самолет автобус.

До 5 дни след пристигането си в Чешката република, пристигащите с индивидуален транспорт следва да направят антигенен или PCR тест. Няма задължение за самоизолация докато излезе резултатът от направения на чешка територия PCR тест. 

От МВнР уточняват, че продължават да важат изключенията от горните правила за работниците в международния транспорт и за трансграничните работници. 

Още по темата