Гечев: Няма пари в МЗ, а заради ковид се срина розопроизводството

Гечев: Няма пари в МЗ, а заради ковид се срина розопроизводството

Няма пари в земеделското министерството, а вследствие на ковид кризата много сектори изпитват затруднения, а розопроизводството се срина. Това каза пред журналисти Пловдив служебният зам.-министър на земеделието, храните и горите Явор Гечев, цитиран от БТА.
„Истината е че, няма нито един свободен лев за нито една допълнителна мярка, която можем да отворим”, посочи зам.-министърът на земеделието.
„Всички средства за годината са или издърпани напред или са изхарчени. Не е предвиден допълнителен ресурс включително по отношение на специфични сектори и на индикации. Надяваме се много бързо след изборите, следващият парламент да направи актуализация на бюджета”, заяви Гечев.
„Ние ще се справим в рамките на нашите ангажименти, включително можем да подготвим редица нотификации по различни подпомагания, там където са необходими. Но това можем да направим в рамките на съществуващия бюджет”, каза Явор Гечев.
„Опитваме се да наваксаме всичко, което е актуално, защото периодът е изключително чувствителен. Амбициите ни са не просто да кърпим дупки, а да оставим законодателни инициативи и стратегии. Ще се опитаме да оставим добро наследство на следващия кабинет, решения е не проблеми”, поясни зма.-министърът.
„Заедно с розопроизводителите и преработвателите подготвяме една по-цялостна стратегия, ще оставим предложения, законодателни инициативи и промени в Закона за розите. Тази седмица се създава работна група, която да постави основите и започва разписване на Закон за кооперирането в земеделието със западните варианти на кооперирането на фермерски кооперации, кооперативна верига, включително финансова такава, която дава възможност за окрупняване на продукция на друг принцип”, допълни Гечев./Вести.БГ

Още по темата