ИТН и БСП след решаваща среща: Успяхме да постигнем сближаване по почти всички въпроси

ИТН и БСП след решаваща среща: Успяхме да постигнем сближаване по почти всички въпроси

Партия „Има такъв народ“ трябва да върнат на президента Румен Радев изпълнен или неизпълнен първия мандат за съставяне на правителство днес, точно в 17.00 ч., съобщиха от президентството. Конституционният срок, в който от ИТН трябва да върнат своето предложение за кабинет на президента, изтича днес. Междувременно от партията все още търсят кандидат за правосъден министър, след по-рано през деня стана ясно, че адвокат Момчил Иванов се отказва от позицията поради лични причини. Продължават с пълна сила и разговорите между партиите за проектокабинета.
От „Има такъв народ“ направиха среща на експертно ниво с с представители на „БСП за България“. Темата беше предложената декларация с приоритети за работа на бъдещо правителство с мандат на ИТН. Вчера от Левицата поискаха някои корекции във въпросната декларация. „Успяхме да постигнем сближаване по почти всички въпроси, които представляваха затруднение между нас. Постигнахме съгласие“ – заявиха от двете партии след срещата.
„Още днес ще направим редакционните поправки и ще ги обявим“, заяви номинираният за премиер от ИТН Пламен Николов.
На въпрос дали ще подпишат споразумение, Николов отговори, че все още не са го обсъждали. Попитан за вариантите за формат на документа, той каза, че може да бъде декларация.
Има напредък, заяви и заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов.
„Доста голяма част от нещата, по които ние имахме бележки. С конкретиката ще ви запознаем, след като от ИТН направят редакционните поправки“, посочи Проданов и добави, че след това другото ще бъде намиране на формата за официално взаимодействие. Проданов каза, че дали ще има подкрепа от БСП, или не е въпрос на решение на Националния съвет на партията.
В отговор на въпрос междувременно станал ли е ясен новият правосъден министър, след като Момчил Иванов се отказа от номинацията си, Николов посочи: „Търсим го още“.
Той каза, че засега няма други министри, които да бъдат оттеглени или сменени.
На въпрос дали това означава, че търсят министър на правосъдието в парламентарната група на ИТН, Николов отговори: „Ще го търсим навсякъде, където е необходимо, за да свърши работата, която трябва да се свърши.“
Тази сутрин на брифинг в парламента Николов и Тошко Йорданов съобщиха, че кандидатът им за правосъден министър Момчил Иванов се отказва от номинацията си поради лични причини.
„Човекът прецени, че такъв тип публичност и известност не му е необходима. Той е много добър специалист“, коментира Николов след срещата с БСП.
В отговор на въпрос, дали той ще вземе решението за следващата номинация за правосъден министър, Николов коментира, че нищо при тях не се решава еднолично. Аз също ще кажа своята дума, защото ние ще работим заедно, посочи Николов./Dariknews.bg

Още по темата