Фармацевт в САЩ унищожил умишлено 500 дози ваксина

Фармацевт в САЩ унищожил умишлено 500 дози ваксина

Болничен фармацевт от Уисконсин беше арестуван по подозрение, че е унищожил 500 дози от ваксините срещу коронавируса, като ги е извадил от специалните хладилници, в които се съхраняват, предаде Ройтерс, цитирайки местната полицияи и здравните власти.

Фармацевтът не се назовава поименно, но е работел в медицински център „Аурора“в Графтън, Уисконсин. След като 57-те шишенца с ваксини били открити извън хладилниците, той е уволнен.

Всяко шишенце съдържа 10 дози ваксина. Почти 60 от тях били поставени на медици, преди болничният персонал да установи, че препаратът не е съхраняван правилно. Останалите дози били унищожени.

От „Модерна“, чиято е ваксината, уверили болничния персонал, че инжекция с неправилно съхраняван препарат не представлява опасност за здравето на хората, а просто този човек ще остане без защита за коронавирус.

Експертите са категорични, че организмът му все още не е имал ефективна защита.

Нито здравните власти, нито полицията могат да посочат мотив за престъплението. От властите съобщават, че фармацевтът „е бил наясно, че изваждайки ваксините от хладилника, това ще ги направи неефективни“, както и, че „хората, които ще бъдат ваксинирани, всъщност няма да имат защита“.

Първоначално заподозреният казал пред полицията, че по грешка извадил ваксините от хладилниците, но в по-късни интервюта признал, че действията му били умишлени.

Източник: Cross.bg

Още по темата