Алибегов: Ще бойкотираме мерките, няма да спазим и ред от заповедта

Алибегов: Ще бойкотираме мерките, няма да спазим и ред от заповедта

Бизнесът е обединен срещу новите противоепидемични мерки, обявени по-рано през деня от здравните власти. Това каза в интервю за  DarikNews.bg председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.
Той обяви, че предстоят редица протести: Днес недоволството ще е във Велико Търново, след това в Пловдив и Бургас. Готви се и голям протест в София на 7 септември – денят, в който започват да действат новите ограничения.
„Бойкотираме заповедта. Няма да спазим и един ред от нея. Наели сме адвокати. Щом искат война, ще я имат“, категоричен беше Ричард Алибегов.
Той обясни, че причина за недоволството в бранша са ограниченията, които се налагат в работата на заведенията. По думите му с налагането на вечерен час до 22:00 часа, на практика затварят баровете и нощните заведения. Алибегов бе категоричен, че мерките не се отнасят за всички браншове.
Недоволството в бизнеса е провокирано и от това, че според тях парите в помощ на бизнеса са прекалено малко. Според Алибегов новата заповед означава освобождаване на 30% от персонала в сектора. Той изчислява, че над 400 хиляди души от засегнатите браншове ще останат без работа.
По-рано през деня здравният министър д-р Стойчо Кацаров увери, че ще има компенсации за всички засегнати от ограниченията. На това Алибегов отговори така: „Лъжат. Няма нито компенсации, нито механизъм, по който да се изплащат тези пари“.
От Здравното министерство са изпратили запитване до бранша за готвените мерки, в отговор, на което са изпратени редица писма, каза Алибегов. Според него обаче нито едно от предложенията на бизнеса не е взето предвид. От бранша смятат, че не трябва да има затваряне. Според него държавата трябва да даде пример, като ваксинира държавните служители.
Алибегов отново заяви, че няма равнопоставеност между бизнесите. По думите му в бранша са огорчени и обидени от отношението на държавата: „Дори в държавите с диктат не знам има ли такова отношение“, заключи Алибегов. /Dariknews.bg

Още по темата