Ирландецът Паскал Донъхоу е новият шеф на Еврогрупата

Ирландецът Паскал Донъхоу е новият шеф на Еврогрупата


Финансовите министри от еврозоната, известни като Еврогрупа, избраха след тайно гласуване финансовия министър на Ирландия Паскал Донъхоу за свой нов председател, съобщи Ройтерс.

Донъхоу спечели във втория тур на гласуването след неубедителен първи кръг, в който никой от кандидатите не спечели неoбхoдимите 10 гласа. Ирландският финансов министър се изправи срещу Пиер Граменя и Надя Калвиньо, неговите колеги съответно от Люксембург и Испания.

Той ще поеме поста от напускащия на 13 юли досегашен председател на Еврогрупата Мариу Сентену. Неговият мандат ще бъде две години и половина и ще приключи в края на 2022 г.

„За мен е голяма чест да бъда избран за нов председател на Еврогрупата. Очаквам с нетърпение да работя с всички мои колеги от Еврогрупата през следващите години, за да осигуря справедливо възстановяване за всички страни членки, като посрещнем с решителност предстоящите предизвикателствата“, написа Донъхоу в Туитър.

„Като председател ще се стремя да изградя мостове между всички членове на еврозоната и да се ангажирам активно с всички държави членки, за да гарантираме, че имаме базиран на консенсуса подход за възстановяване на нашите икономики и на нашите общества“, посочва Донъхоу в изявление след своя избор.

Той отбеляза, че неговият непосредствен приоритет ще бъде „да се очертае общ път напред към изграждането на европейско възстановяване, укрепване на икономиката на еврозоната и насърчаване на устойчив и инклузивен растеж за държавите членки и техните граждани“.

Паскал Донъхоу ръководи финансите на страната си от 2017 година и я върна в правилния бюджетен път след тежка рецесия, преди пандемията отново да влоши ситуацията, пише Франс прес в негов портрет.

Именно заради импулса на този центристки министър на 45 години, с посивели слепоочия, женен и баща на две деца, ирландското правителство регистрира през 2018 година първия си бюджетен излишък след финансовата криза, която събори икономиката на „Келтския тигър“ десет години по-рано.

На новия си пост този почитател на сагата „Междузвездни войни“ (фигурки украсяват бюрото му) е изправен пред кризисни ситуации за решаване, сред които се открояват опасността от Брексит без споразумение в края на годината и пандемията от коронавируса.

Мерките за овладяване на епидемията „издълбаха“ голяма дупка – по-дълбока, отколкото през 2008-2009 година – във финансите на Ирландия, както и при партньорите й от еврозоната, начело на която застава Донъхоу.

„Европейските граждани следят къде се намират в тази криза националните им икономики и европейската икономика и станаха по-обезпокоени и уплашени за бъдещето, работата и доходите си, коментира Донъхоу. – Ние обаче имаме способността и поставихме основите за преодоляване на тези предизвикателства.“

Паскал Донъхоу е роден на 19 септември 1974 година в столицата Дъблин.

Завършва политика и икономика в дъблинския „Тринити колидж“ и започва кариерата си в частния сектор като кадър на мултинационалната компания Проктър енд Гембъл (Procter & Gamble) във Великобритания. Той се изкачва в йерархията и след шест години става директор „Продажби и маркетинг“ за Великобритания.

През 2003 година се завръща в родината си, където работи за гиганта в алкохолните напитки Диаджео (Diageo), преди да се насочи към политиката.

През 2004 година той влиза в Градския съвет на Дъблин, а след това и в долната камара на парламента след общите избори през 2011 година, от квотата на десноцентристката партия „Фина Гейл“.

От 2013 до 2016 година Донъхоу заема различни постове в правителството: министър по европейските въпроси, транспорта, туризма и спорта, обществените разходи и реформи.

Когато Лио Варадкар става премиер през 2017 година, назначава Донъхоу за министър на финансите. Той акцентира върху намаляване на дефицита и се ангажира да създаде „Република на възможностите“.

Донъхоу защитава изключително ниския корпоративен данък от 12,5 процента и се противопоставя на желанието на ЕС да облага големите дигитални компании ГАФА (Гугъл – Google, Амазон – Amazon, Фейсбук – Facebook и Епъл – Apple). В Ирландия са разположени централите на американските технологични гиганти.

Донъхоу мобилизира милиарди евро, за да помогне на затруднените компании по време на пандемията, когато безработицата нарасна неимоверно и брутният вътрешен продукт на страната се понижи.

Той твърди, че Ирландия е посрещнала тази криза от силна позиция благодарение на предпазливата финансова политика през последните години.

Още по темата