Великобритания въвежда поетапно граничен контрол за стоките от ЕС

Великобритания въвежда поетапно граничен контрол за стоките от ЕС


След края на преходния период за Брексит Великобритания ще въведе поетапно граничен контрол върху стоките, идващи от Европейския съюз, съобщават Ройтерс и ТАСС. Тази мярка се предприема, за да се смекчи ударът върху компаниите, които вече са пострадали от коронавирусната пандемия.

Правителството на премиера Борис Джонсън първоначално планираше от 2021 година да наложи пълен контрол върху вноса от Европейския съюз. Но сега стана ясно, че кабинетът ще въведе предвидените промени на няколко етапа до 1 юли догодина. По този начин и на фирмите ще бъде осигурено повече време за подготовка с документацията.
Митата ще трябва да се плащат, но плащанията ще могат да се отлагат, докато не бъдат изготвени митническите декларации, а междувременно компаниите ще трябва да помислят как да отчитат ДДС върху вносни стоки.
Правителството предоставя пакет от 50 млн. лири за набиране на персонал, обучение и ново компютърно оборудване за компаниите, работещи в митническия сектор.
Заедно с тона ще се изградят нови гранични съоръжения за извършване на проверки и ще осигурят подкрепа за всички пристанища, които се нуждаят от нова инфраструктура.

Още по темата