КС: Машинното гласуване не е противоконституционно

КС: Машинното гласуване не е противоконституционно

Kонституционният съд реши, че въвеждането на машинно гласуване не е противоконституционно, става известно от решение на съда публикувано на официалната му страница.
Конституционното дело беше образувано по внесено искане от ГЕРБ,
след като Изборният кодекс беше променен от 45-то Народно събрание. Промените предвиждат парламентарните избори на 11 юли да се проведат почти изцяло машинно.
Съдът е отхвърлил искането да се обявят за противоконституционни текстовете,
които уреждат машинния вот, включително текстът, който предвижда машинно гласуване да не се провежда в секции с по-малко от 300 избиратели, става известно от решение на съда.
Отхвърлено е и искането за параграф 63,
който предвижда в 14-дневен срок от влизането в сила на промените в Изборния кодекс президентът да назначи нови членове на ЦИК, а мандатът на досегашните членове на комисията се прекратява от назначаването на новите членове.
Конституционните съдии са обявили обаче за противоконституционен параграф 64,
в който е записано, че пропорционалната изборна система за избори за народни представители се прилага до произвеждането на първите редовни избори за народни представители след влизането в сила на промените в Изборния кодекс.
Решението на КС относно машинното гласуване не е единодушно,
при него петима съдии са били с особено мнение във връзка с текстовете на чл. 206, ал. 1 и чл. 208, ал. 1. Трима съдии са били с особено мнение и по въпроса за секциите с под 300 избиратели, при които не се предвижда гласуване с машина – чл. 212, ал. 5./Вести.БГ

Още по темата