Белия: Идва по-трудното! Винаги си поставям по-високи и по-високи цели (ВИДЕО)

Белия: Идва по-трудното! Винаги си поставям по-високи и по-високи цели (ВИДЕО)

Наставникът на Арда – Николай Киров – бе избран за Треньор №1 у нас за 2020 г. Ето какво сподели Белия пред клубния сайт:
Г-н Киров, честита награда, бяхте избран за „Треньор номер едно“ на България за 2020г. Доста сериозно признание.-Благодаря. Това бе доста неочаквано и изненадващо за мен, защото тази награда я заслужава всеки един мой колега, който работи през тази трудна година. Всички бяхме поставени в едни абсолютно непознати за нас условия на работа, най-вече това прекъсване на първенството и после краткото време за подготовка при подновяването на първенството. После имахме и прекъсване поради карантина на почти целия отбор на Арда. Искам да поздравя всички треньори, които се справихме с тази тежка ситуация на работа.
Това признание е върхът в кариерата на всеки един треньор да бъде избран за „Треньор номер едно“.-Треньорската професия е такава, че зависи от доста хора около самия треньор. Най-вече около него трябва да има можещ и знаещ екип, в който екип доверието да бъде на първо място. След това състезатели, на които да успееш да им спечелиш доверието, за да могат да изпълняват изискванията и задачите, които им поставяш. И не на последно място, ръководство, което да седи зад теб. За моя радост всички тези неща ги имаме в отбора на Арда и затова в голяма част заслугата за това признание е на тези хора, за което им благодаря.
В кой момент ви бе най-тежко да се работи през 2020г, може би вече трябва да се свиква да се работи в такава нестандартна обстановка?-Да, това бе един от трудните моменти, може би най-трудният. Но всяка една трудност трябва да се счита за урок в тази ситуация. Сигурен съм, че не само аз а всички колеги вече сме по-подготвени да работим в такива условия и от тук нататък дано нещата са нормални, и да не се изпада в такива ситуации. Но при всички положения ще бъдем по-подготвени в такива случаи.
Кажете тайната на това, което казахте – добър екип, доверие на футболистите и доверие на ръководството?– Всичко това се създава. Аз имах възможността да дойда в Арда с трима мои помощници, тук намерих още двама, които се вписаха по най-добрия начин в нашия екип. Намерих добри и съвестни състезатели, и когато вече спечелиш тяхното доверие се работи много по-лесно, много по-бързо разбират задачите, които им се поставят. Разбира се клубът има едно прекрасно ръководство. Всички тези задачи съумяхме да ги съберем много по-бързо и може би на това се дължи доброто представяне на Арда. Без да мисля, че сме направили нещо сериозно на този етап, сега обаче идва по-трудното да задържим и надградим нашето представяне. Именно за това нещо работим в този подготвителен период, който преминава в нормален начин, при много добри условия. За да получа тази награди има и други фактори, най-вече това, че треньорите на шампиона и носителя на Купата на България са чужденци, и нямат право на участие в тази анкета. Това не трябва да се подценява.
Отборът на Арда вече три дни е на лагер в Турция, какви са първите ви впечатление и на какво ще наблегнете.– Все още имаме малко работа относно кондицията на състезателите. Вече се набляга повече на тренировките с топка, където се дошлифоват връзката между звената и отделните състезатели. Имаме няколко нови играчи, които трябва да се адаптират към отбора, което една също важна задача. Предстоят от утре няколко контролни срещи, които ще дадат яснота за състезателите, които ще бъдат най-подготвени за да стартират шампионата в основната единайсеторка.
Когато стартирахте вашата кариера като треньор, мечтаехте ли да получите този приз за „Треньор номер едно“ в България?– Честно казано не съм мислил върху това нещо, но винаги съм си поставял в личен план по-високи и по-високи цели. Преди години бях втори в тази класация, но щом сега спечелих тази престижна класация значи нещата вървят в градивен план.

Още по темата